Osniva se Centar izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorici sa sjedištem u Šibeniku

  Datum objave: 27.04.2021, 15:00h

Sjedište Centra bit će u Šibeniku, a pismo su potpisali i predstavnici institucija partnera na projektu Innovamare: potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore g. Tomislav Radoš, predstavnik Fakulteta elektrotehnike i računarstva g. Nikola Mišković i predstavnik Instituta Ruđer Bošković g. Neven Cukrov.

„Osnivanje Centra izvrsnosti u podvodnoj robotici i senzorima predstavlja daljnji korak u izvrsnoj suradnji na projektu InnovaMare i stvaranju inovacijskog ekosustava u podvodnoj robotici i senzorici s misijom usmjerenom na održivost Jadranskog mora.“, kazao je župan Goran Pauk.

Centar izvrsnosti podvodne robotike i senzorike bit će središnje mjesto za suradnju i umrežavanje dionika iz javnog,  privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora, s ciljem razvoja inovativnih rješenja u robotici i senzorici u svrhu praćenja i prevencije onečišćenja mora i drugih rješenja za sektore plave ekonomije.

Zajedno sa zadarskim županom g. Božidarom Longinom te državnim tajnikom u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU g. Šimom Erlićem, načelnicom Sektora za pomorsko dobro, morske luke i koncesije u MMPI Ninom Perko i g. Tomislavom Radošem, župan Goran Pauk sudjelovao je i na panel raspravi o načinima na koje predstavnici vlasti mogu podržati razvoj inovativnih rješenja.

Projekt InnovaMare, u okviru kojega se održava ova dvodnevna konferencija u Zadru, zajednički će razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora s misijom orijentiranom na održivost Jadranskog mora.

Glavna svrha projekta INNOVAMARE- Zaronite u dubinu mogućnosti- je podizanje prekogranične suradnje između znanosti i privatnog sektora na višu razinu i olakšavanje uključivanja malih i srednjih poduzeća u međunarodne mreže za istraživanje.

„Kao proaktivni partner želimo poticati tehnološke inovacije, posebno projekte i programe koji su vezani za zaštitu okoliša, mora i pomorskog sektora. Suradnja lokalne i regionalne samouprave s privatnim sektorom je ključna za naš sveukupni razvoj. Osim gospodarske koristi ovaj projekt će pomoći u poboljšanju zaštite naših prirodnih resursa i okoliša što nam je izuzetno važno.“,kazao je župan Goran Pauk.

Projekt InnovaMare u prvoj je fazi, a njegova provedba traje 30 mjeseci, od 01.07.2020. do 31.12.2022. s ukupnim proračunom od 5,6 milijuna eura.

Projekt je dio Programa prekogranične suradnje Italija - Hrvatska, financijskog instrumenta Europske unije koji podržava suradnju između dvije države članica koje povezuje Jadransko more.