„Dalmatinska panceta“ i „Dalmatinska pečenica“ nova dva hrvatska proizvoda zaštićenog naziva u EU

  Datum objave: 17.02.2021, 12:17h

Postupak zaštite naziva „Dalmatinska panceta“ i „Dalmatinska pečenica“ započeo je u rujnu 2017. godine, kada su Udruga dalmatinski pršut odnosno Udruga proizvođača drniškog pršuta u suradnji s Veleučilištem u Kninu Ministarstvu poljoprivrede podnijele zahtjeve za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Šibensko-kninska županija drnišku udrugu sufinancirala je  s 25.000,00 kuna.

"Podizanje kvalitete poljoprivrednih, odnosno prehrambenih proizvoda kroz oznake kvalitete najbolji je način da se podigne vrijednost proizvoda. Zato  Županija podržava svaku inicijativu proizvođača koji se odluče upustiti u postupak zaštite, tim više što opsežna dokumentacija koju treba ishoditi nije jeftina. Zaštita ovih naših delicija sjajno se uklapa u priču o Šibensko-kninskoj županiji kao vrhunskoj gastro destinaciji.", kazao je župan Goran Pauk i čestitao svima koji su dali svoj doprinos u ostvarivanju ovog velikog uspjeha..

Oznaku izvornosti na nacionalnoj razini s područja Šinbensko-kninske županije do sada je dobila "Dalmatinska janjetina" dok je "Drniški pršut" dobio  EU oznaku geografskog podrijetla. U 2021. godini očekuje se završetak postupka dobivanja oznake izvornosti za "Dalmatinski med".