Župan dr. sc. Marko Jelić u Škabrnji odao počast žrtvama

  Datum objave: 18.11.2021, 15:00h

Program obilježavanja započeo je mimohodom - Kolonom sjećanja do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje su položeni vijenci. Svetu misu za Domovinu i sve poginule, u župnoj Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio je potom zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Mimohodom Korak po korak, sudionici komemoracije uputili su se do Spomen-obilježja na mjesnom groblju Sv. Luka, gdje su kod Središnjeg križa položeni vijenci i zapaljene svijeće za civile i hrvatske branitelje.

Na današnji dan prije točno 30 godina, pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojbi, nakon sloma otpora slabo naoružanih branitelja Škabrnje, iz podruma i kuća istjerali su žene, djecu i starce te samo toga dana u Škabrnji zvjerski ubili 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a za višegodišnje okupacije, do oslobođenja u Oluji 1995. godine, broj žrtava ovog malog mjesta popeo se na 86.

Istoga dana završila je i tromjesečna opsada hrvatskog grada Vukovara u čijoj je obrani od zločinačke ruke pripadnika Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih snaga poginulo između 2 900 i 3600 ljudi. Njihovoj se žrtvi poklanjamo svake godine, prisjećajući se najveće ratne tragedije u Domovinskom ratu. 

Izmjenom Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj 18. studenoga, Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje prošle je godine proglašen državnim blagdanom i neradnim danom.