Župan dr.sc. Marko Jelić sudjelovao na komemoraciji u Plavnom i Gruborima

  Datum objave: 25.08.2021, 19:00h

Komemoraciju je organiziralo Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Uz predstavnike obitelji žrtava, na komemoraciji je sudjelovao i potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević, izaslanik predsjednika Vlade RH; Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora; saborski zastupnici Milorad Pupovac i Anja Šimpraga, predstavnici Grada Knina te izaslanik predsjednika Republike Srbije Veran Matić.

„Za ovaj ratni zločin koji se dogodio prije 26 godina, nažalost, nitko nikad nije odgovarao. Ipak, ne treba odustati od traganja za istinom i pravdom, makar je nikad ne dosegnuli. Žrtve ne smijemo dijeliti na naše i njihove, ma koje one bile. Moramo oprostiti. Oprost nije legitimacija zločina,  niti znači zaborav, već znači da smo se odlučili za budućnost, a politika ove Vlade je graditi bolju budućnost Hrvatske.“, kazao je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske Boris Milošević.

Saborska zastupnica Anja Šimpraga izrazila je zadovoljstvo donošenjem Zaključka Vlade RH o revitalizaciji zaseoka  Grubori, kojim će se sanirati, obnoviti i izgraditi  obiteljske kuće te urediti komunalna infrastruktura, čime će se stvoriti uvjeti  za dostojanstven život mještana.

Izaslanik Republike Srbije kazao je kako danas  s optimizmom možemo gledati u budućnost i povratak života u ovaj zapušteni kraj te pozdravio napore Republike Hrvatske da do toga dođe.

U Gruborima je 25. kolovoza 1995. godine počinjen zločin nad šestero srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš Grubor, r. 1915., Marija Grubor, r. 1905., Milica Grubor, r. 1944., Jovo Grubor, r. 1930., Đuro Karanović, r. 1954. te Jovan Grubor, star 73 godine.