Župan na otvorenju 57. hrvatskog i 17. međunarodnog simpozija agronoma

  Datum objave: 20.06.2022, 16:00h

Osim župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića otvorenju simpozija nazočili su: državni tajnik Šime Mršić, gradonačelnik Vodica Ante Cukrov, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Ivica Kisić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijeku prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić i voditeljica Odjela za poljoprivrednu politiku, inovacije i međunarodne odnose u HGK Tajana Radić, a simpozij je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Jedan od osnovnih ciljeva Simpozija je stručnoj i široj javnosti predstaviti rezultate  najnovijih znanstvenih istraživanja naših i inozemnih stručnjaka te na taj način omogućiti bolji prijenos znanstvenih postignuća u poljoprivrednu proizvodnju, a na simpoziju će biti prezentirano preko 300 radova, kojih su autori iz dvadesetak zemalja svijeta.

„Danas možda više nego ikada prije do izražaja dolazi važnost poljoprivredne proizvodnje, kao i činjenica da je upravo poljoprivreda najkompleksnija gospodarska djelatnost na koju utječu vremenske, ali i sve ostale prilike; poput ratova, nedostatka fosilnih goriva i klimatskih promjena.“, naglasio je u svom obraćanju župan dr. sc. Marko Jelić te sudionicima simpozija poželio plodonosan rad i ugodan boravak u našoj županiji.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković istaknula je kako je za unapređivanje poljoprivredne proizvodnje ključna znanost te da su ovakvi skupovi mjesta na kojima dolazi do toliko potrebnog prijenosa znanja.

„U narednom razdoblju posebnu pažnju posvećivat ćemo upravo prijenosu znanja s mjesta gdje se ono razvija, s obrazovnih institucija, na mjesto gdje se ono primjenjuje - na selo, zemlju i štalu", izjavila je ministrica Vučković prilikom otvorenja skupa, naglasivši kako će strateški usmjerene investicije i inovacije te digitalizacija i nove tehnologije, kako je definirano i u Strateškom planu, biti ključne za nastavak rasta i razvoja domaće proizvodnje hrane.

Osim toga, ministrica je istaknula kako je iz Programa ruralnog razvoja u našoj županiji izgrađeno odnosno rekonstruirano osam dječjih vrtića vrijednih 44 milijuna kuna, uređeno je šest nerazvrstanih cesta, a ukupne potpore koje se odnose na infrastrukturu Šibensko-kninske županije iznose oko 80 milijuna kuna.