Na šibenskom Veleučilištu otvorena 5. Međunarodna znanstvena i stručna konferencija "Izazovi današnjice“

  Datum objave: 08.10.2021, 14:00h

Na Veleučilištu u Šibeniku, otvorena je danas 5. Međunarodna znanstvena i stručna konferencija "Izazovi današnjice“ koju je organiziralo Veleučilište u Šibeniku u suradnji s partnerima: Ekonomskim Institutom Zagreb, Sveučilišnim odjelom za stručne studije Split, Alma Mater Europaea (SLO) te Centrom za nove tehnologije i poduzetništvo Trokut. Skup je otvorio  ministar uprave i pravosuđa Ivan Malenica, čestitavši Veleučilištu na domaćinstvu ovako uglednog skupa koji peti put zaredom otvara aktualna pitanja, teme i diskusije izlagača i sudionika iz realnog sektora, akademske zajednice i javne uprave.

„Zaključci ovakvih skupova izuzetna su podloga za izgradnju sustava i stvaranje zakonodavnog okvira društvenog napretka. Ovogodišnjom konferencijom poseban je naglasak stavljen na digitalnu transformaciju, prvenstveno zbog njezinog utjecaja na razvoj gospodarstva, ali i javne uprave, čime ona postaje izazov i prilika za jačanje konkurentnosti gospodarskih i javnopravnih subjekata.“, kazao je ministar Malenica.

Sudionike skupa pozdravio je i zamjenik župana Šibensko-kninske županije g. Ognjen Vukmirović.

„Teme kojima ćete se u narednih nekoliko dana baviti na ovoj konferenciji izuzetno su zanimljive i nadasve aktualne; digitalno poslovanje i digitalne inovacije naša su stvarnost koja je uvelike proširila mogućnosti razvoja i napretka društva u cjelini. Ipak, svaki napredak sa sobom donosi brojne izazove s kojima se potrebno suočiti i prevladati ih. Konferencije poput ove koju danas otvaramo, a koje okupljaju stručnjake, znanstvenike i predstavnike gospodarske zajednice, izvrstan su način na koji to učiniti. Razmjena znanja, mišljenja i iskustava stručnjaka te istraživanje svih raspoloživih mogućnosti, pravi su put ka pronalasku rješenja izazova digitalne transformacije društva.“, kazao je zamjenik župana poželjevši sudionicima konferencije uspješan rad i ugodan boravak u Šibensko-kninskoj županiji.

Pozdravne riječi sudionicima konferencije uputili su g. Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta u Šibeniku,  naglasivši kako društvo znanja koje baštini sinergiju akademske zajednice, lokalnih i državnih struktura nema alternativu, dok je zamjenik gradonačelnika Šibenika g. Danijel Mileta obećao skoro uređenje gradske površine u neposrednoj blizini zgrade Veleučilišta.

Državni tajnik u Središnjem državnom uredu za razvoj digitalnog društva g. Bernard Gršić, u svom se izlaganju osvrnuo na činjenicu da digitalna transformacija obuhvaća ne samo uvođenje nove tehnologije u poslovanje, već i čovjeka koji tu tehnologiju koristi te je u neprestanoj interakciji sa svim dionicima u poslovnom procesu.

Cilj ove konferencije je okupiti stručnjake koji se kroz svoj profesionalni i znanstveni interes bave pitanjima digitalne transformacije društva i poslovanja kako bi zajedničkim radom došli do odgovora na ovaj izazov današnjice. Naglasak skupa je usmjeren na pravni okvir tehnološki naprednog poslovanja, implementaciju digitalnih vještina, investicije te izazove tehnologija koje podupiru digitalnu transformaciju.