Nastupni posjet veleposlanika Norveške Šibensko-kninskoj županiji

  Datum objave: 22.09.2021, 12:00h

„Hrvatska i Norveška su zemlje s bogatom pomorskom tradicijom, a veliki broj norveških brodova izgrađen je u hrvatskim brodogradilištima, neki od njih  baš ovdje na Šibensko-kninskoj županiji. Tako su, povodom uspostave hrvatsko-norveškog pomorskog inovacijskog centra iNAVIS, 2011. godine Šibenik posjetili norveški kralj i kraljica.“, istaknuo je veleposlanik te dodao: „Također, između Općine Murter i jedne norveške otočne općine razvila se vrlo kvalitetna suradnja na području zaštite i upravljanja otocima, zbog čega možemo biti jako zadovoljni.“

Veleposlanik Kraljevine Norveške Nj.E. Haakon Blankenborg izrazio je želju i očekivanje da će se suradnja između njegove zemlje i naše županije u budućnosti nastaviti i dodatno produbiti.

Župan se u potpunosti složio s veleposlanikom te mu predstavio gospodarsku situaciju na području naše županije, njezine turističke i sve ostale potencijale.

„U Hrvatskoj, a posebno u Šibensko-kninskoj županiji, blagoslovljeni smo prirodnim ljepotama, obiljem sunca i čiste vode. Imamo dva nacionalna parka; rijeku Krku i kornatsko otočje, a odnedavno i Park prirode Dinara. Naš je cilj zaštititi ih i njima upravljati na održiv način te se trudimo na naše područje privlačiti gospodarstvenike koji rade na tom principu, kao i na razvijanju novih, zelenih, tehnologija.“, kazao je župan dr.sc. Marko Jelić.

Veleposlanik je najavio i izložbu o 30 godina suradnje između Republike Hrvatske i Kraljevine Norveške koja će uskoro biti otvorena u Zagrebu, a koja će se moći pogledati i u drugim dijelovima Hrvatske, pa tako i u našoj županiji.

Nakon razmjene prigodnih poklona, župan dr.sc. Marko Jelić zahvalio je njegovoj ekscelenciji na ukazanoj časti i posjetu našoj županiji, izrazivši uvjerenje u nastavak uspješne i kvalitetne suradnje između Kraljevine Norveške i Šibensko-kninske županije.