Održana edukacija Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa za dužnosnike Šibensko-kninske županije

  Datum objave: 13.10.2021, 16:00h

Osim župana dr. sc. Marka Jelića i njegovih zamjenika gđe Iris Ukić Kotarac i g. Ognjena Vukmirovića te pročelnice Upravnog odjela za poslove Župana gđe Cecilije Tolo, edukaciju su pratili brojni gradonačelnici gradova i načelnici općina Šibensko-kninske županije, odnosno njihovi zamjenici.

„Educiranje dužnosnika jedna je od osnovnih obveza Povjerenstva te je potrebno  naglasiti kako je Povjerenstvo uvijek na usluzi dužnosnicima. Na sva pitanja odgovaramo i dajemo mišljenja u roku od 15 dana te je dužnosnicima uvijek bolje obratiti nam se, nego se dovesti u situaciju da se protiv njih vodi postupak.“, kazala je predsjednica Povjerenstva  za odlučivanje o sukobu interesa gđa Nataša Novaković te dodala kako je  trenutno u javnoj raspravi novi Zakon o sprječavanju sukoba interesa.

„To znači da ćemo, najvjerojatnije sljedeće godine imati novi zakon i jako veliki broj novih dužnosnika, budući da će članovi uprava trgovačkih društava u lokalnom vlasništvu postati dužnosnici.“, kazala je predsjednica Povjerenstva, naglasivši kako će i oni biti educirani o svojim pravima i obvezama.

Župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić kazao je kako svi moramo gajiti kulturu sprječavanja sukoba interesa. „To ne smije biti posao samo Povjerenstva, već je odraz kulture društva koje, kao takvo, mora razvijati samokorektivne elemente i na taj način mijenjati svoju suštinu nabolje. Ako želimo biti napredno demokratsko društvo, moramo imati sustav za sprječavanja sukoba interesa i osobno smatram da smo značajno napredovali zahvaljujući aktivnostima Povjerenstva. Međutim, zakonska rješenja koja su trenutno na snazi, u jednom svom dijelu su ograničavajuća za normalno funkcioniranje te je potrebno na njima poraditi.“, naglasio je župan dr. sc. Marko Jelić.