Održana završna konferencija projekta „Energetska obnova Doma za starije i nemoćne osobe – Cvjetni dom Šibenik“

  Datum objave: 23.09.2021, 15:00h

Upravo tim povodom danas je u prostorijama Cvjetnog doma održana završna konferencija  9,2 milijuna kuna vrijednog projekta kojeg je pripremila i provela Razvojna agencija Šibensko-kninske županije u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe – Cvjetni dom Šibenik, a uz financijsku podršku Šibensko-kninske županije.

Osim ravnatelja Cvjetnog doma g. Tomislava Ninića i predstavnika nadzora radova g. Hrvoja Duje Zlatopera, na konferenciji je sudjelovao i župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić.

„Realizacijom ovog projekta smanjili smo emisiju CO2 za čak 60 posto, što me jako veseli, jednako kao i  činjenica da su oba doma kojima je Županija osnivač, energetski obnovljena te je učinjen iskorak u kvaliteti usluge koju nudimo. Ipak, svjesni smo velike potrebe  za ovakvim oblikom brige te da nam nedostaje smještajnih kapaciteta za starije i nemoćne i to je ono na čemu moramo poraditi.“, kazao je župan dr. sc. Marko Jelić. 

Ustanovi koja može primiti 314 korisnika na raspolaganju je 8715 m2 grijanog prostora.
Projektom energetske obnove kompletno je obnovljena vanjska ovojnica objekta, stolarija je zamijenjena energetski učinkovitijom te je potpuno saniran krov objekta. Također, zamijenjen je i energent za grijanje iz lož ulja u prirodni plin, zbog čega je nabavljen i postavljen novi vanjski plinski kondenzacijski kotao. Mjere energetske obnove rezultirale su uštedom energije za grijanje i smanjenjem emisije CO2 za više od 60%, a energetski razred objekta promijenjen je iz razreda D u razred B.

Već u fazi izvođenja radova energetske obnove korisnici Doma osjetili su njezine pozitivne učinke kroz ugodniju mikroklimu, a naročito stanari najvišeg – 4. kata, tijekom ljetnih mjeseci.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 9.245.800,86 kn, a s 40,7% sredstava financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj. 40,8% projekta financirano je nacionalnim sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, dok je preostalih 18,5% vrijednosti projekta sufinancirala Šibensko-kninska županija kao osnivač ustanove i to putem HBOR kredita, s jako povoljnom kamatnom stopom – 0,5% godišnje.

Ovim projektom nastavljen je uspješan niz energetskih obnova javnih ustanova kojima je osnivač Šibensko-kninska županija. Uz stručnu podršku Razvojne agencije u proteklih nekoliko godina energetski su obnovljene tri škole te jedna ustanova za socijalnu skrb s područja naše županije: OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, SŠ Ivana Meštrovića u Drnišu, OŠ Kistanje te Dom za starije i nemoćne osobe Knin.

S obzirom na najavljene izdašne izvore financiranja iz EU fondova ciklus povlačenja EU sredstava za projekte energetske obnove zasigurno će se nastaviti, i to u znatno većem obimu.

Sufinanciranje ovakvih projekata planira se kroz Višegodišnji financijski okvir za razdoblje 2021.-2027. putem kojeg će Hrvatskoj na raspolaganju biti 13 milijardi eura, kao i kroz Europski fond za pravednu tranziciju te Modernizacijski fond.

Osim toga, jedna od aktivnosti predviđenih za financiranje u okviru nadolazećeg Mehanizma za oporavak i otpornost je upravo obnova zgrada, za koju se očekuje da će Hrvatskoj na raspolaganju biti 5,96 milijardi kuna.

Projekti energetske obnove zgrada i korištenja OIE jedan su od načina ostvarenja ciljeva kojima Europa teži, a to je smanjenje emisije CO2, uštede u potrošnji energije te sve veći naglasak na generiranju energije iz obnovljivih izvora kako bi imali čistu i klimatski neutralnu Europu.