Postavljeni prvi nadmorski armirano betonski dijelovi novog pristanišnog gata

  Datum objave: 29.10.2021, 14:00h

Na pripremljene pilote postavljene su naglavne grede - naglavnice. Na njih će se položiti armirano betonski montažni elementi koji će činiti pristanišni gat. Elementi se trenutno izrađuju u izdvojenom pogonu u Šibeniku, te se po izradi prevoze na gradilište i pripremaju za montažu.

U tijeku su završni radovi podmorskog iskopa koji je priprema za montažu za armirano betonskih konstrukcija obalnih zidova i buduće pristanišne rampe.

Novi trajektni pristan omogućiti će korištenje trajekata dubljeg gaza, stabilnijih i otpornijih na vremenske nepogode što će značajno smanjiti broj otkazanih linija. Izgradnjom trajektnog pristana izvan središta mjesta osigurat će se lakše manevriranje i pristajanje trajektima, smanjit će se prometno zagušenje i gužve u području luke i središta mjesta. Ujedno će se smanjiti razina buke u središtu mjesta, zadržati mirna pješačka zona unutar koje se nalaze plaže, ugostiteljski objekti, kulturni i drugi sadržaji.

Završetak ugovorenih radova očekuje se do kraja siječnja 2022. godine.

Projekt „Izgradnja trajektnog pristana u luci Kaprije" sufinancirala je Europska unija iz Kohezijskog fonda, a provodi ga Lučka uprava Šibensko-kninske županije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 24.072.345,21 HRK. Ukupno trajanje projekta je 42 mjeseca.