Predstavljen program obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata (1991.- 2021.)

  Datum objave: 09.09.2021, 16:00h

Program je predstavio župan dr.sc. Marko Jelić zajedno s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata te gradova i općina sudionika programa.

„Šibensko-kninska županija obilježava 22. rujna kao Spomendan Rujanskog rata, kada je obranjen Šibenik i kada su stvarani uvjeti za konačno oslobođenje zemlje. Time želimo sačuvati dostojanstvo Domovinskog rata i njegovih živih sudionika, a iznad svega odati počast braniteljima koji su položili svoj život za Domovinu. Rujanski ratni podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. Oslobođenjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, naši su branitelji obranili svoje domove i osujetili plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na Šibenskom mostu propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet.“, kazao je uvodno župan dr. sc. Marko Jelić.

Potom je predstavljen program koji započinje Danom sjećanja na branitelje poginule u skradinskom zaleđu, u 10:30 sati, u nedjelju 12. rujna 2021., kada će polaganjem zajedničkog vijenca i paljenjem svijeća kod križa na Velikoj Glavi, biti odana počast poginulim hrvatskim braniteljima.

U gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku u utorak 14. rujna 2021., u 18:30 sati,  održat će se tribina o događanjima koja su prethodila rujanskom napadu na Šibenik te pripremama za obranu grada.

Bogat program događanja u knjižnici nastavlja se u srijedu 15. rujna 2021. promocijom knjige Marine Jurković „Na braniku sjećanja“, te u četvrtak 16. rujna, od 11:00 sati za kada je predviđeno otvaranje izložbe fotografija „Ruža Hrvatska – 1. hrvatska obalna topnička bitnica Žirje 1991. te predstavljanje virtualne izložbe fotografija „Šibeniče, ti si stina“. Izložbe su nastale kao rezultat suradnje Udruga „Volim Šibenik“ i Ruža Hrvatska Žirje“ s Državnim arhivom u Šibeniku.

Istoga dana u 12:00 sati premijerno će biti prikazan dokumentarni film „Ruža Hrvatska“, u produkciji Dokumentarnog programa Hrvatske radiotelevizije.

U 18:30, također u knjižnici, održat će se promocija knjige Bože Erlića „Na raskrižju šibenske i hrvatske zbilje“.

U Vodicama se istoga dana, 16. rujna 2021., održava tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

Od 16. do 18. rujna, u organizaciji Muzeja grada Šibenika, održat će se znanstveno stručni skup pod nazivom „30. godišnjica rujanske bitke u Domovinskom ratu.“

U petak 17. rujna 2021. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima kod kapelice u Dragišićima, u 8:30 sati; na Šibenskom mostu u 9:30 sati; u Mandalini u 10:30 satite u Rogoznici u 16:00 sati.

 U 17:00 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodni zabavni program.

U 19:00 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu predvodit će šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U sklopu manifestacije „Žirjanski dani ponosa i slave 2021.“, za Žirje će iz Šibenika, u subotu 18. rujna u 11:30 sati isploviti motorni trajekt „Lošinjanka“, u pratnji raketne topovnjače RTOP 21. Cjelodnevni program na Žirju uključuje svetu misu za Domovinu, obilazak južne topničke bitnice, snimanje milenijske fotografije te prigodni domjenak.

U ponedjeljak, 20. rujna. 2021., u 17:30 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U utorak, 21. rujna u 18:30 u gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku, u organizaciji šibenske gimnazije Antuna Vrančića i braniteljskih udruga, s početkom u 18:30 sati, bit će održana tribina o ulozi policije, vojske i Ureda za obranu u rujanskim ratnim zbivanjima.

22. rujna 2021. održat će se središnja svečanost obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata.

Svečanost započinje u 17:00 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

U 18:30 sati bit će održan mimohod branitelja prema tvrđavi sv. Mihovila, gdje će se održati svečana akademija na kojoj će nastupiti Šibensko pjevačko društvo „Kolo“, orkestar Hrvatske ratne mornarice i klapa „Sveti Juraj“.

„Ovisno o vremenskim i epidemiološkim prilikama, program obilježavanja podložan je promjenama, o kojima će javnost biti pravovremeno informirana.“, kazao je, i zamolio za razumijevanje, župan dr.sc. Marko Jelić te pozvao pripadnike braniteljske populacije i žitelje Šibensko-kninske županije da sudjeluju u bogatom programu obilježavanja ove velike obljetnice.

 

 

PREGLED DOKUMENATA:

PROGRAM RUJANSKOG RATA 2021.
PDF   •   560.33 KB