Predstavljen projekt „Regionalni centar kompetentnosti ARS MECHANICA“

  Datum objave: 19.10.2021, 16:00h

Projekt su pripremile i zajedno ga provode Industrijsko-obrtnička škola Šibenik, kao nositelj projekta, i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, kao tehnička pomoć.

Ukupna vrijednost ove faze projekta kojom će se prostor tzv. importanea kod željezničkog kolodvora u Šibeniku rekonstruirati i opremiti kako bi postao moderni strukovni centar za cijelu Dalmaciju je 30,86 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

„Realizacijom ovog projekta jedan zapušteni i derutan prostor dobit će novu namjenu koja uključuje primjenu najmodernijih tehnologija koje su, pak, uzaludne bez znanja i kompetencija. U Regionalnom centru kompetentnosti skupljat ćemo znanja i vještine i širiti ih prije svega učenicima i nastavnicima, a onda i privrednicima, jer će polaznici ovog centra sudjelovati u razvojnim procesima naše županije i okolnih županija. Osim toga, projekt je u skladu je s novim financijskim i zelenim planom Europske unije, što dodatno povećava njegov značaj“, kazao je župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić.

Tijek razvoja projekta i ulogu Razvojne agencije Šibensko-kninske županije pojasnila je ravnateljica Agencije gđa Mira Lepur, dok su konkretne projektne aktivnosti predstavili predstavnici Industrijsko-obrtničke škole Šibenik; ravnatelj g. Zoran Živković i projektna koordinatorica gđa Mirjana Škugor.

U trenutno zapuštenom pothodniku će se tako uspostaviti radionice za brodomehaniku, automehaniku i dijagnostiku, za autooptiku i vulkanizerstvo, za autolimariju, limariju i bravariju, za kućne instalacije, za pneumatiku, hidrauliku i mehatroniku, itd.

Prva i druga faza projekta provode se paralelno na način da prva obuhvaća infrastrukturnu rekonstrukciju i nabavu strojeva za radionice a druga provedbu edukacija odgojno-obrazovnih djelatnika, učenika i odraslih polaznika te izradu i modernizaciju nastavnih programa i materijala za učenike i odrasle polaznike.

Cilj projekta je do 2023. godine uspostaviti regionalni centar za strukovno obrazovanje u strojarstvu koji će omogućiti učenicima stjecanje znanje i vještina koje odgovaraju na aktualne i buduće potrebe poslodavaca i gospodarskih subjekata za kadrovima iz sektora strojarstva na području cijele Dalmacije.

Po završetku predstavljanja projekta organiziran je obilazak prostora budućeg centra kompetentnosti.