Projekt „Compete Plamet" proglašen jednim od tri najbolja u svojoj kategoriji

  Datum objave: 22.10.2021, 12:00h

Nagradu je preuzela ravnateljica Razvojne agencije Šibensko-kninske županije gđa Mira Lepur koja je zahvalila svom timu iz Razvojne agencije ŠKŽ i čestitala partnerima na projektu: Razvojnoj agenciji HERAG i Općini Posušje. Čestitke je uputila i Šibensko-kninskoj županiji, Poslovnoj zoni PODI  i djelatnicima Alutecha, ustanovi koja je preuzela daljnje upravljanje Centrom.

Cilj ovog projekta je  jačanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća iz sektora metala i plastike na prekograničnom području te predstavlja institucionalni doprinos razvitku poduzeća ova dva sektora.

U našoj županiji kroz ovaj projekt je uređen prostor inkubatora PIN u Šibeniku, uspostavljan je Obradni centar za metal i plastiku te su se nabavili CNC strojevi koji su na raspolaganju poduzetnicima, a uložena su i velika sredstva u edukaciju i trening stručnog kadra.

Proizvodnja metala i gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme,  jedna je od najznačajnijih industrijskih grana koja zapošljava 45% ukupnog broja zaposlenih u industriji na području Šibensko-kninske županije. U navedenim sektorima aktualno djeluje 26 poduzetnika koji ukupno zapošljavaju 1.300  djelatnika. Upravo je zbog toga realizacija ovog projekta, čija je provedba trajala od 2017. do 2019. godine, od izuzetne važnosti za našu županiju.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.603.369,21 eura, od čega je udio sufinanciranja iz EU fondova 85%, odnosno 1.362.863,82 eura. Iznos sufinanciranja od strane projektnih partnera iznosi  15 %, a financira se kroz rad djelatnika svih partnera na projektu.

Projektom je realizirana:

rekonstrukcija poslovne infrastrukture poslovne zone „Osrdak“ u  Posušju i poduzetničkog inkubatora PIN u Šibeniku (rekonstruirano je krovište poduzetničkog inkubatora  PIN u Šibeniku; asfaltirana je cesta i uvedena rasvjeta u  poslovnoj zoni „Osrdak“ u Posušju );

uspostavljena su dva centra za obradu metala i plastike na oba prekogranična područja;

nabavljeno je ukupno sedam CNC strojeva (4 u Šibensko-kninskoj županiji i 3 u Općini Posušje);

obučen je stručni kadar za rukovanje strojevima  (treneri za rukovanje strojevima-CNC operateri);

realiziran je trening-program za mikro, male i srednje poduzetnike;

uspostavljena je mreža znanja zajedno s interaktivnim online portalom/platformom, tzv. „Know net“, koja okuplja sve relevantne dionike na oba prekogranična područja.

Mreža znanja djeluje kao stručna potpora u provođenju svih projektnih aktivnosti te kao savjetodavna podrška poduzetnicima za projekte razvoja i istraživanja.