Srce je bilo jače od čelika: U Vodicama obilježena 30. obljetnica Spomendana Rujanskog rata

  Datum objave: 16.09.2021, 20:00h

Mnogo nadmoćnijem oklopljenom neprijatelju tada su se suprotstavili slabo naoružani hrabri branitelji. Srcem kontra čelika. Nakon teških borbi neprijatelj se povukao i Vodice i Šibenik su obranjeni. Srce je bilo jače od čelika.

Obilježavanjem Spomendana Rujanskog rata želi se od zaborava sačuvati uspomena na  odane ponosa i slave, te odati počast onima koji s nama ne mogu proslaviti  slobodu, iako su za nju dali sve što su imali.. Njihova hrabrost i žrtva neka budu pouka i nadahnuće svim budućim hrvatskim naraštajima.

Obilježavanje Spomendana rujanskog rata započelo je  na Trgu hrvatskih mučenika rekreativnom biciklističkom vožnjom „Srcem protiv čelika“, u organizaciji BBK „Orlov krug“. Zatim su na istom mjestu i pripadnici interventne policije predstavili dio svog naoružanja i opreme. 
Večernji program započeo je izložbom fotografija "Vrijedno života" autorice Marine Jurković ispred Gradske knjižnice Vodice. 

Izložba je to više od stotinu originalnih crno-bijelih fotografija nastalih ratne 1991. diljem Šibensko-kninske županije, koje svjedoče istinu o jednom vremenu, prikazuju ratna razaranja i rane, gubitak, ali i ocrtavaju neuništiv braniteljski duh i snagu naroda. Izložba će seu narednom periodu moći pogledati u knjižnici u  Vodicama.

Program se nastavio mimohodom hrvatskih branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika gdje je održan prigodni program uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomenik poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata uz sudjelovanje Vodičke glazbe, Vodičkih mažoretkinja, Pjevačkog zbora Lira i Kulturne udruge Vodičke perlice. 

Osim župana dr.sc. Marka Jelića, vijence i svijeće na spomenik položili su članovi lovačkog društva ,,Sokol“ iz Vodica koji su se među prvima uključili u  obranu grada, zatim predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, članovi Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata iz Pakoštana koji su nam tih rujanskih dana pritekli u pomoć, predstavnici političkih stranaka Grada Vodica te vodički vatrogasci. 
Polaganju vijenaca i svijeća sudjelovali su i:
-    uime predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Gordana Jandrokovića, saborska zastupnica gđa. Branka Juričev Martinčev;
-   uime izaslanika ministra obrane gospodina Marija Banožića, brigadni general gospodin Dražen Ressler, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade hrvatske vojske,
-    uime potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja gospodina Tome Medveda, brigadir u miru gospodin Jozo Šerić;
-    gradonačelnik Grada Vodica gospodin Ante Cukrov;
-    predsjednik gradskog vijeća Grada Vodica gospodin Marko Mačukat;
-    izaslanica gradonačelnika Grada Šibenika gospodina Željka Burića, gospođa Marina Jurković;
-    izaslanik načelnika Policijske uprave Šibensko- kninske gospodina Ivice Kostanić, gospodin Duje Troskot. 
 

Program se nastavio u atriju Kulturnog centra gdje se održalo otvorenje izložbe Baština u ratu: spomenička baština Šibenika u Domovinskom ratu u organizaciji Muzeja grada Šibenika i Pučkog otvorenog učilišta Vodice u Kulturnom centru.

Izložba je to posvećena stradanju spomeničke baštine u Domovinskom ratu autorica Marijane Klisović i Marine Lambaša, viših kustosica Muzeja grada Šibenika, uz izlaganje ravnatelja HMDCDR dr. sc. Ante Nazora, o ratnim zbivanjima na području Vodica.

Koncertom klape Bunari i Ansambla Bonaca završio je program obilježavanja. 

Foto: InfoVodice