Svečano obilježena 30. obljetnica Spomendana Rujanskog rata

  Datum objave: 23.09.2021, 11:00h

U sklopu programa obilježavanja, u prostoru Veteranskog centra Šibenik otvorena je izložba ratnih fotografija pod nazivom "Dani ponosa i slave" kojom je ujedno označen završetak građevinskih radova na tom velebnom objektu, prvom takvom veteranskom centru u Republici Hrvatskoj. Uz župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića, gradonačelnika Šibenika Željka Burića te predstavnike braniteljskih udruga i Muzeja grada Šibenika, otvorenju izložbe nazočio je i ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved.  

Središnja svečanost započela je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pred Središnjim križem na gradskom groblju Kvanj u spomen na sve hrvatske branitelje koji su položili život za Domovinu.

Potom je uslijedila komemoracija kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu gdje su pročitana imena svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja sa šibenskog područja. Komemoraciji su se pridružili brojni članovi braniteljskih udruga i građani koji su zapalili svijeće i položili cvijeće.

Sudionici komemoracije potom su se ulicama grada Šibenika u mimohodu uputili do tvrđave sv. Mihovila gdje je održana svečana akademija „Hrvatska se Šibenikom diči“.

Nakon što je minutom šutnje odana počast svima koji su dali život za Domovinu, okupljenim hrvatskim braniteljima, njihovim obiteljima i gostima obratili su se: gradonačelnik Grada Šibenika g. Željko Burić, župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, šibenski biskup mons. Tomislav Rogić, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske general-pukovnik Marijan Mareković, predsjednikov posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata te potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved, izaslanik Predsjednika Vlade.

„Šibenski su branitelji zaustavili pakleni agresorski stroj države u nestajanju i Domovinskom ratu dali najveći mogući doprinos. Hrvatski su branitelji naša inspiracija i ohrabrenje, putokaz i vodilja u donošenju svih teških odluka ove Vlade, budući da su upravo  branitelji, na čelu s dr. Tuđmanom, najzaslužniji za slobodu koju danas živimo. Nikad ne smijemo zaboraviti da Hrvatskoj sloboda nije darovana, već je izborena krvlju.'' kazao je ministar hrvatskih branitelja g. Tomo Medved na šibenskoj tvrđavi.

Župan dr. sc. Marko Jelić u svom je prigodnom govoru zahvalio braniteljima na žrtvi koju su podnijeli za našu slobodu, naglasivši kako oprost pripada prošlosti, a sjećanje budućnosti.

Svečanu akademiju i program obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata uveličao je sjajan nastup Šibenskog pjevačkog društva "Kolo" i klape "Sveti Juraj", uz pratnju Orkestra Hrvatske ratne mornarice na prekrasnoj pozornici tvrđave sv. Mihovila.

Središnjoj svečanosti obilježavanja 30. obljetnice Spomendana Rujanskog rata nazočio je i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora g. Nediljko Dujić,  izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OSRH brigadni general Dražen Ressler te izaslanik ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije g. Ivica Kostanić, načelnik Policijske uprave šibensko-kninske.