Svečano obilježena 31. obljetnica osnutka legendarne 113. šibenske brigade

  Datum objave: 17.06.2022, 16:00h

Uime Ministarstva obrane vijenac je položio posebni savjetnik ministra Ivica Ušljebrka, a uime Ministarstva hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović. Izaslanstvo Grada Šibenika predvodio je gradonačelnik Željko Burić.

Na skupu pred spomenikom pročitana su i imena poginulih i smrtno stradalih pripadnika 113. brigade koja su uklesana na spomen ploči, a molitvu odrješenja predvodio je policijski kapelan don Darko Poljak. 

Kroz 113. brigadu Hrvatske vojske, koju se od osnutka nazivalo 113. šibenskom brigadom, prošlo je osam tisuća pripadnika te 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja. Prvi zapovjednik brigade bio je Ante Ljubičić, a nastala je od 70 posto pričuvnog sastava policije, uglavnom dragovoljaca koji su u to vrijeme već bili pripremljeni i obučeni.

Posebno se istakla u obrani Šibenika, kada je zajedno s policijom obranila Šibenik i spriječila srbočetničke snage da presjeku Hrvatsku između Krke i Zrmanje.

Šibenska 113. brigada je na svom borbenom putu prošla mnoga ratišta, od Rujanskog ratnog podviga na Šibenskom mostu, preko skradinskog zaleđa, Pakova Sela, Dragišića, Gradine, Nos Kalika i miljevačkih sela, preko neretvanske doline do dubrovačkog juga, do slavnih akcija Oluja i Maestral.

S posebnim pijetetom brigada njeguje sjećanja na svojih 66 poginulih pripadnika.