Usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske

  Datum objave: 01.12.2021, 11:00h

Usvojen Plan za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske

Riječ je o Planu koji je rezultat zajedničke inicijative Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije i sedam županija Jadranske Hrvatske, a kojim se nastoji staviti naglasak na one sektore koji mogu biti zamašnjak razvoja Jadranske Hrvatske.

Tom je prilikom ministrica Tramišak iskazala zadovoljstvo usvojenim Planom i pojasnila daljnje korake u implementaciji Plana.

„Naš zajednički posao donošenjem ovoga Plana tek započinje, a Koordinacijsko vijeće imat će važnu ulogu u upravljanju industrijskom tranzicijom. Nakon donošenja Plana MRRFEU će, u suradnji s uspostavljenim Radnim timom kojeg čine regionalni koordinatori ispred županija Jadranske Hrvatske, pristupiti mapiranju dionika strateških lanaca vrijednosti Jadranske Hrvatske i uspostavi strateških foruma za svaki regionalni lanac vrijednosti“, izjavila je Tramišak.

U nastavku izlaganja ministrica Tramišak istaknula je kako je u okviru Plana za industrijsku tranziciju Jadranske Hrvatske alocirano novih oko 140 milijuna eura, odnosno milijarda i 50 milijuna kuna, kroz koje će se ubuduće raspisivati pozivi samo za poduzetnike s područja Jadranske Hrvatske i to za sektore plavog i zelenog rasta, zdravlja, pametne industrije te uslužni sektor visoke dodane vrijednosti.

Ministrica Tramišak posebno je naglasila i ulogu Jadranske Hrvatske u kontekstu cjelokupnog napretka Republike Hrvatske zbog čega je bitno da i dalje jača svoju konkurentnost.

„Donošenjem ovog Plana osigurat ćemo aktivaciju sektorskih potencijala te iskoristiti globalne impulse kao što su električna mobilnost, zeleni vodik, umjetna inteligencija, kružna ekonomija, pametna poljoprivreda i drugi, za stvaranje novih inovativnih proizvoda, novih vještina i boljih radnih mjesta, omogućit ćemo prilagodbu tehnološkim promjenama te podići standard življenja i kvalitetu života u Jadranskoj Hrvatskoj“, zaključila je ministrica Tramišak.

 
Osim zamjenika župana Šibensko-kninske županije Ognjena Vukmirovića,na sastanku je sudjelovao i državni tajnik u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, župan Zadarske županije Božidar Longin, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić te predstavnici preostale četiri županije Jadranske Hrvatske.