Vidikovac na vrelu Cetine – nova turistička atrakcija Šibensko-kninske županije

  Datum objave: 12.02.2021, 16:07h

Vidikovac je izgrađen stotinjak metara iznad Vrela Cetine, hidrološkog spomenika prirode poznatog po svojoj iznimnoj dubini od oko 125 m, a koji se često naziva i „najljepšim okom Dalmacije“.

Cikloturistički vidikovac s odmorištem Vrelo Cetine tlocrtne površine 55 m2,  opremljen je servisnim stanicama za bicikle, stalkom za bicikle i biciklističkim klupama.

„Radi se o nastavku ulaganja u cikloturističku infrastrukturu; proteklih godina smo, u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije i Ministarstvom, označili ukupno 16 cikloturističkih staza među kojima su Via Dinaris i cikloturistička staza  Putevima vrela Cetine,  a obje prolaze uz vidikovac. Realizacijom ovog projekta, koji je u skladu s Master planom razvoja turizma Šibensko-kninske županije, dodatno se valorizira i promovira cikloturizam, a što će značajno utjecati na rast turističkih dolazaka, zadovoljstvo gostiju te produljenje turističke sezone, posebice sada kad je Dinara proglašena parkom prirode.“ kazao je župan Goran Pauk, nastavivši:

„Šibensko-kninska županija i Općina Kijevo još su 2010. godine sufinancirale izradu Stručne podloge za zaštitu Dinare, a koju je izradio Državni zavod za zaštitu prirode, čime smo započeli proces zaštite ovog vrlo važnog područja. Proglašenjem parka prirode, ovo će područje dobiti priliku za razvoj u skladu s očuvanjem prirodnih i kulturnih vrijednosti, a znatno će se olakšati i pristup strukturnim fondovima Europske unije.“, kazao je župan Goran Pauk te zahvalio svima koji su dugi niz godina bili uključeni u ovaj projekt i koji su zaslužni za njegovu uspješnu realizaciju.

Ministarstvo turizma i sporta, iz Programa razvoja javne turističke infrastrukture, sufinanciralo je ovaj projekt u ukupnom iznosu od 304.164,78 kuna, a ostatak novca osigurala je Šibensko-kninska županija.