Emotivni doček „Tijata“ na šibenskoj rivi!

  Datum objave: 05.10.2023, 14:50h

„Tijat“ je u Šibenik uplovio točno na vrijeme, u 18 sati, nakon duge vožnje koja je potrajala čak 12 sati i čiji su prijenos brojni njegovi poklonici mogli pratiti uživo putem Facebook grupe „Tijat u srcu“. U Šibeniku ga je dočekao prigodan program dobrodošlice, uz Šibensku narodnu glazbu, domjenak i brojne građane koji su ga došli pozdraviti.

„Tijat“ je, prvi put, zaplovio davne 1955. godine i do svog umirovljenja, u srpnju ove godine, najduže je plovio baš šibenskim akvatorijem, i to na liniji 505 (Šibenik - Zlarin - Prvić Luka - Prvić Šepurine - Vodice). Potaknuti interesom javnosti, posebice inicijativom „Tijat u srcu“ te uz podršku Lučke uprave Šibensko-kninske županije, Šibensko-kninska županija, na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem, ovo je ljeto dogovorila s Jadrolinijom kupnju broda i postala njegov novi vlasnik. 

– U svojoj karijeri, radio sam na brojnim projektima, izgradio visoku školu, niz vrtića i još štošta, ali ovakvu euforiju do sad još nisam vidio. Ovom prilikom se želim zahvaliti svima onima koji su se priključili ovoj zajedničkoj akciji spašavanja broda „Tijat“, prvenstveno pročelnici Sanji Slavici Matešić koja je osigurala financijska sredstva za njegov otkup i ravnateljici Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranki Fržop koja nam je zajamčila stalni vez. Također se zahvaljujem svima onima koji su nam obećali financijsku pomoć u obnovi broda, odnosno gradonačelniku Grada Šibenika Željki Buriću, gradonačelniku Grada Vodica Anti Cukrovu  i gradonačelniku Grada Skradina Antoniju Brajkoviću te načelniku Općine Tribunj Marku Grubeliću i načelniku Općine Tisno Kristijanu Jarebu, kao i Turističkoj zajednici Šibensko-kninske županije i njezinom direktoru Krešimiru Šakiću. Veliko hvala i predsjedniku Upravnog odbora Jadrolinije Davidi Sopti, Šibenskoj narodnoj glazbi i svima vama koji ste nas došli ovdje podržati. – kazao je župan i istaknuo da iako će „Tijat“ imati novu ulogu, i dalje će ostati u službi otoka i otočana, jer će kao brod-muzej povezivati sve glavne kulturne atrakcije šibenskog arhipelaga, odnosno Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ i Tvrđavu sv. Nikole s Centrom koralja Zlarin i Memorijalnim centrom „Faust Vrančić“ na Prviću, a u budućnosti se predviđa i uključivanje Tribunja i Skradina (NP „Krka“). 

Predsjednik uprave Jadrolinije David Sopta izrazio je zadovoljstvo i ponos zbog pažnje koju „Tijat“ privlači u zadnje vrijeme.
– Sve je puno emocija  i sretan sam što će „Tijat“ nastaviti svoj put u „sigurnim rukama“ Šibensko-kninske županije. Uvijek ćemo vam biti podrška, jer je „Tijat“, ipak, bio dio naše bijele flote zadnjih 68 godina. Za kraj, „Tijatu“ želim mirno more i uspješnu buduću plovidbu! – poručio je g. David Sopta.