Obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

  Datum objave: 16.11.2023, 15:00h

Danas je ispred Gradske uprave u Šibeniku, u organizaciji šibenske udruge „Aurora“ i roditelja „palčića“, organizirano obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju, koji se, počevši od 2008. godine, obilježava svakog 17. studenog.

Širom svijeta, na 10 beba rodi se jedna prije vremena, a u Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi oko 2500 djece. No svijest javnosti o problemima i posljedicama s kojima se nedonoščad i njihovi roditelji susreću i dalje je izuzetno niska. 

Predsjednica udruge „Aurora“ Marijana Rajić podijelila je svoje iskustvo:
– Iako naša udruga nije službena udruga za nedonoščad, trećina njezinih članova su „palčići“, uključujući tu i moju kćer, Niku, koja je rođena u 28. tjednu trudnoće. Roditeljima želim poručiti da nisu sami sve dok svoje iskustvo mogu podijeliti s drugima koji prolaze kroz isto. I najteži trenuci u životu se mogu prevladati ako se pomirite s tim da vas čeka malo više borbe – poručila je predsjednica udruge.

Obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju završilo je puštanjem ljubičastih balona u znak sjećanja na sve palčiće" među zvijezdama, a sutra će u Šibensko-kninskoj županiji, ljubičastom bojom, zasvijetliti zgrada šibenskog kazališta i kninska tvrđava.