Obilježena 14. godišnjica kornatske tragedije

  Datum objave: 30.08.2021, 16:00h

U kapelici sv. Florijana za njih je održana služba riječi s odrješenjem koju je predvodio  don Tuna Jozić.

Stradalim vatrogascima počast su odali članovi obitelji, prijatelji i kolege vatrogasci s područja naše županije, ali i iz drugih dijelova Republike Hrvatske, kao i kolege vatrogasci iz njemačke pokrajine Baden-Württemberg.

Uime Predsjednika Republike Hrvatske, vijenac je položila predsjednikova savjetnica za ljudska prava i civilno društvo gđa. Melita Mulić; uime Predsjednika Hrvatskog sabora, vijenac je položila  saborska zastupnica gđa. Branka Juričev Martinčev, dok je uime Predsjednika Vlade RH vijenac položio glavni vatrogasni zapovjednik g. Slavko Tucaković.

Župan Šibensko-kninske županije dr.sc. Marko Jelić, sa svojim zamjenicima, gđom. Iris Ukić Kotarac i g. Ognjenom Vukmirovićem, položio je vijenac uime žitelja Šibensko-kninske županije.

Počast stradalim vatrogascima odala su i izaslanstva gradova Šibenika i Vodica, općina Tisno i Murter-Kornati, izaslanstva Hrvatske vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, te načelnik Policijske uprave šibensko-kninske g. Ivica Kostanić.

Obitelji  i prijatelji stradalih vatrogasaca te sudionici komemoracije posjetili su potom poprište tragedije, 12 kamenih križeva izgrađenih prema projektu arhitekta Nikole Bašića, koji je i sam nazočio komemoraciji. 

Dana 30. kolovoza 2007. godine u akciji gašenja požara na otoku Kornatu smrtno su stradala dvanaestorica vatrogasaca. Šestorica su poginula na mjestu događaja, a šestorica su ubrzo preminula od posljedica teških opeklina.

U jednoj od najvećih mirnodopskih nesreća u Republici Hrvatskoj, život su izgubili Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin. 

Jedini vatrogasac koji je preživio ovu tragediju je Frane Lučić iz Tisnog.