Održavanje nastave u srednjim školama na području Šibensko-kninske županije po modelu ''C'' – nastava na daljinu

  Datum objave: 09.12.2020, 15:28h

Budući da broj aktivnih slučajeva raste, kako u našoj županiji, tako nažalost i u drugim krajevima Hrvatske, a briga o lokalnoj zajednici županijama je u fokusu, članovi Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija dana 8. prosinca održali su hitni online radni sastanak na kojem su analizirali pojedinačne situacije u osnovnim i srednjim školama radi jednoobraznog pristupa po pitanju modela održavanja nastave za cijelu RH.

Analizom je utvrđeno da od 20 županija i Grada Zagreba, jedino dvije županije imaju kombinirani model, dok ostali planiraju ili su već uveli „C“ model, odnosno on-line nastavu za srednje škole.  

Problemi u održavanju nastave su višestruki; određeni broj nastavnika, nenastavnog osoblja i samih učenika zaražen je virusom ili je zbog kontakta sa zaraženim osobama u samoizolaciji, brojna razredna odjeljenja izvode nastavu kombinirano (model ''A'' i model ''C''), a postoje i problemi s javnim linijskim prijevozom u kojem se teško može osigurati distanca između putnika kojima se ne može naložiti nošenje zaštitnih ili medicinskih maski.

Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije stoga je  zatražio mišljenje nadležne epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo ŠKŽ koja održavanje nastave na daljinu drži prihvatljivim modelom s ciljem poboljšanja ukupne epidemiološke slike u našoj županiji.

Sukladno mišljenju epidemiološke službe nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, a temeljem preporuke županijskog Stožera civilne zaštite, Šibensko-kninska županija suglasna je da srednjoškolske ustanove čiji je Županija osnivač primjenjuju model „C“ organiziranja nastave (nastava na daljinu)  počevši od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine, što je u konačnici prihvaćeno i od dionika odgojno-obrazovnog procesa u srednjim školama.

Istekom školskih praznika, svaka škola će, u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom odabrati po kojem će modelu nastaviti provođenje nastave za početak drugog polugodišta.