Posjetiteljski centar „Kanal sv. Ante“ u uvali Minerska danas je i službeno otvoren!

  Datum objave: 26.05.2023, 15:10h

Na današnjoj svečanosti otvorenja okupili su se brojni gosti i uzvanici, te predstavnici brojnih institucija među kojima i državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja dr.sc. Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija dr.sc. Ivica Poljičak, te šibenski gradonačelnik Željko Burić.

Ravnateljica JU Priroda Šibensko-kninske županije, mr.sc.  Anita Babačić Ajduk u svom je pozdravnom govoru istaknula:

  • Osnovni zadatak ovog projekta je zaštita biološke i krajobrazne vrijednosti ovog područja i cijele naše županije. Osim posjetiteljskog karaktera koji ima iznimnu važnost, jer će on biti jedna prihvatna točka za cijelu ovu zonu i tvrđavu sv.Nikole, što nam je omogućilo da Unesco spomenik ostane sačuvan u svom izvornom obliku, posjetiteljski centar ima i edukacijski karakter, ne samo zbog edukacijskih programa koje smo razvili ovdje i koje planiramo provoditi, već on ima i edukacijski karakter za one koji donose odluke, jer podiže svijest o zaštiti našeg okoliša. Hvala svima koji su sudjelovali na ovom projektu. – istaknula je Babačić.

Ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU dipl.ing Dragan Jelić, istaknuo je kako Hrvatska ulaže ogromne napore i sredstva kako bi sačuvala svoju prirodnu i kulturnu baštinu kroz projekte poput ovog. Samo u šibensko kninskoj županiji SAFU provodi preko 80 projekata vrijednih preko 120 milijuna eura. Projekt posjetiteljskog centra u Minerskoj, Jelić je nazvao svijetlim primjerom.

Svi misle lako je napisati projekt i realizirati ga, ali iza ovoga stoji jako puno ljudi i jako puno truda. Ovo je projekt koji je zaista za svaku pohvalu i zaista je jedan svijetli primjer. Posebna mi je čast što SAFU u ovoj priči sudjeluje od samog početka još od 2010 kada je krenula priča oko izgradnje šetnice, nakon toga je išla druga faza u sklopu koje je napravljen ovaj centar i prateći sadržaji, a nadamo se da ćemo projekt nastaviti