Predstavljen i prihvaćen konačni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka ŠKŽ

  Datum objave: 14.09.2023, 12:00h

Sjednicu Otočnog partnerstva i Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije vodio je šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić, koji je pozdravio sve okupljene i upoznao ih s dnevnim redom.

Projektni koordinator Stipe Španja iz Razvojne agencije Šibensko-kninske županije predstavio je konačni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije te istaknuo da je savjetovanje s javnošću provedeno u za to odgovarajućem roku od 30 kalendarskih dana te  je zaključeno bez ikakvih komentara, o čemu se može pročitati izvješće na službenim stranicama Šibensko-kninske županije.

Teritorijalna strategija izrađena je na temelju znanja, kapaciteta i iskustva Šibensko-kninske županije te regionalnog koordinatora Javne ustanove Razvojne agencije Šibensko-kninske županije, u suradnji s Otočnim partnerstvom kao radnom skupinom koja uključuje otočne dionike. Kao strateški i operativni dokument, jedan je od glavnih preduvjeta za provedbu Teritorijalnog Programa (ITP) na otocima u sastavu županije, u okviru kojeg je za Šibensko-kninsku županiju osigurano 15,9 milijuna eura bespovratnih sredstava. 
U sklopu Strategije, definirana su 4 glavna područja ulaganja, odnosno unaprjeđenje poslovne i javne infrastrukture na otocima; održivo upravljanje, očuvanje i korištenje otočnog prostora; valorizacija kulturne baštine i razvoj kulturnih usluga na otocima te poticanje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energija na otocima.

Župan dr. sc. Marko Jelić pozvao je predstavnike jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koje imaju otoke u okviru svojeg administrativnog područja, javne tvrtke, vatrogasne službe, civilnu zaštitu, turističke zajednice, ustanove u kulturi i ostale ustanove da prijavljuju svoje projekte, osobito one koji pokrivaju stvarne potrebe žitelja otoka.
– Ako imate projekte kojima je potrebna građevinska dozvola, Županija će Vas izaći u susret da, u skladu sa zakonom i po hitnom postupku napravimo sve što je u našoj moći da vam olakšamo i ubrzamo prijavu projekata. – istaknuo je župan.

Na sjednici Otočnog partnerstva te na sjednici Partnerskog vijeća Šibensko-kninske županije jednoglasno je prihvaćen konačni nacrt Teritorijalne strategije razvoja otoka Šibensko-kninske županije, nakon čega se može prijaviti na poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.