U ABC-u osnovana Zajednica kulturno-umjetničkih udruga Šibensko-kninske županije

  Datum objave: 12.04.2024, 18:00h

Na početku osnivačke skupštine, okupljene predstavnike amaterskih kulturno-umjetničkih udruga i društava te ansambala iz Šibensko-kninske županije pozdravio je šibensko-kninski župan dr. sc. Marko Jelić: 
- Lijepo je vidjeti ovako punu dvoranu, jer to znači da interes za ovakve inicijative itekako postoji. Od nas u Županiji imate potpunu podršku i možete računati na našu pomoć. Ove godine, nakon višegodišnje stanke, zajedno sa Hrvatskim saborom kulture organiziramo 14. Smotru folklora Šibensko-kninske županije, koja će se održati 4. svibnja u šibenskom kazalištu - kazao je župan i dodao da su davanja za kulturu značajno porasla u zadnjih par godina.  

Na sjednici su usvojeni poslovnik i statut te izabrana radna tijela Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Šibensko-kninske županije. Za predsjednicu je izabrana Edita Malenica, predsjednica Kulturne udruge Kolajnica iz Šibenika, a za dopredsjednika Jere Pancirov, predsjednik Šibenske narodne glazbe.

Hrvatski sabor kulture (HSK) je savez udruga i krovna organizacija kulturno-umjetničkog amaterizma u Republici Hrvatskoj, koja obuhvaća 1039 udruga i oko 80.000 aktivnih članova. Svake godine organizira susrete amaterskih glazbenih i kazališnih udruga te seminare za stručna usavršavanja. Najboljim hrvatskim amaterskim ansamblima omogućuje sudjelovanje na međunarodnim festivalima te pomaže u suradnji sa sličnim europskim kulturnim udrugama.