U Šibeniku obilježen 59. rođendan Dražena Petrovića

  Datum objave: 22.10.2023, 13:00h

Prigodni program započeo je kod spomenika Draženu Petroviću na Baldekinu pred kojim su položeni vijenci i zapaljene svijeće, nakon čega je 59 balona pušteno u znak sjećanja na našeg košarkaškog Mozarta. 
Uz zamjenika gradonačelnika Grada Šibenika Danijela Miletu te predstavnike brojnih sportskih klubova i udruga, počast Draženu odala je i zamjenica šibensko-kninskog župana Iris Ukić Kotarac, koja se prigodnim riječima obratila okupljenom mnoštvu:

- U vremenu instant zvijezda, „kruha bez motike“ i lažnog morala, želim svima vama, posebice mladim sportašima i njihovim roditeljima, učiteljima i trenerima, zahvaliti što ste odabrali Dražena za svoj trajan uzor. Draženu je svaki dan rođendan kad umjesto lažnih vrijednosti biramo vrednovati trud, rad i veliko srce! - kazala je zamjenica župana.

Klapa Bunari otpjevala je pjesmu „Život leti kapetane“, a  program su moderirali učenici OŠ Juraj Šižgorić. Vijenci su potom položeni i kod Draženovog koša u Ulici Petra Preradovića.

U čast Draženu Petroviću, u subotu se održalo osmo izdanje cestovnih atletskih utrka „Šibenskih deset“ i „Draženova četvorka“, dok se danas, u sportskoj dvorani na Baldekinu, održava košarkaški turnir 22. KUP Dražena Petrovića. 

Dražen Petrović (22.10.1964. - 7.6.1993.) imao je samo dvanaest godina kad je zaigrao za svoj prvi klub - KK Šibenku, a već s osamnaest igra slavnu, finalnu utakmicu prvenstva Jugoslavije, Šibenka - Bosna. S Cibonom dvaput osvaja Kup europskih prvaka, a status najveće europske košarkaške zvijezde potvrđuje prelaskom u španjolski Real Madrid. U američkoj NBA ligi, prvi je Europljanin koji igra u finalu, a uz to osvaja titule najboljeg šutera u povijesti Portlanda i trećeg najboljeg igrača u povijesti Netsa. Dražen je bio i prvi kapetan hrvatske košarkaške reprezentacije s kojom je na Olimpijskim igrama u Barceloni, 1992. godine, osvojio srebro. Velikan europske i svjetske košarke, a zauvijek „naš mali“ Dražen Petrović poginuo je u automobilskoj nesreći u Njemačkoj, 7. lipnja 1993. godine.

Fotografije: Grad Šibenik