U Šibeniku održan 4. Mediteranski poljoprivredni forum AGROMED na temu agrosolarstva u poljoprivredi

  Datum objave: 14.05.2024, 16:30h

U organizaciji zagrebačkog Instituta za europske i globalizacijske studije, Ministarstva poljoprivrede RH, Šibensko-kninske županije i Grada Šibenika, 4. izdanje AGROMEDA posvećeno je praktičnoj primjeni i prednostima ovog načina korištenja energije, ali i izazovima i nedostacima vezanima uz agrosolarne elektrane. 

Sudionicima foruma dobrodošlicu je poželio župan Šibensko-kninske županije i jedan od panelista, dr. sc. Marko Jelić te istaknuo da agrosolari predstavljaju dobar primjer sinergije poljoprivrede i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora: 
- Kao župan Šibensko-kninskoj županije, ali i profesor koji predaje zaštitu okoliša, posebno sam posvećen proučavanju i ulaganjima u održivu poljoprivredu i održive izvore energije, zbog čega me veseli što je tema ovogodišnjeg foruma aktualna i trenutačno popularna tema agrosolarnih elektrana. I u Županiji nam se često javljaju građani i poljoprivrednici zainteresirani za korištenje agrosolara ili suočeni s izazovima koji isti predstavljaju - kazao je župan.

Nakon kratkog predavanje prof. dr. sc. Marka Karoglana s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, održan je prvi od dva panela o stanju agrosolara u Hrvatskoj na kojem je  sudjelovalo i župan dr. sc. Marko Jelić.

Agrosolari, koji se nazivaju i agrosunčane ili agrosolarne elektrane, kombiniraju proizvodnju energije i proizvodnju hrane na istom poljoprivrednom zemljištu. Pri tom je važno da solarni moduli pruže zaštitu nasada od vremenskih nepogoda i drugih stresova poput intenzivnog sunčevog zračenja, izrazito visokih temperatura, udara vjetra, obilnih pljuskova, tuče i mraza. Hrvatska je jedna od 10 zemalja Europske unije koje su se odlučile za primjenu agrosolara u poljoprivredi. 

Mediteranski poljoprivredni forum AGROMED utemeljen je u rujnu 2020., s ciljem razmjene znanja i iskustva, kao i organiziranja stručno-znanstvenih rasprava iz područja poljoprivrede utemeljene na samoodrživosti, kružne ekonomije i bio-eko-proizvodnje. Svake godine održava se u Šibeniku.