U Šibeniku održana središnja svečanost obilježavanja 32. obljetnice Spomendana Rujanskog rata i Dana hrvatskih branitelja ŠKŽ-a

  Datum objave: 22.09.2023, 21:40h

U spomen na slavnu Rujansku bitku i herojski podvig hrvatskih branitelja koji su obranili Šibenik i oslobodili šibenski most te time spriječili presijecanje Hrvatske na dva dijela, svake godine, u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata, gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica, Šibensko-kninska županija koordinira različita događanja na više različitih lokacija u županiji, uključujući i središnju svečanost koja se održava na dan kada je, točno prije 32 godine, Radio Šibenik prenio vijest o oslobađanju šibenskog mosta.

Ove godine, središnja svečanost obilježavanja 32. godišnjice Rujanskog rata, ujedno i Dana hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije, započela je u 18 sati ispred Središnjeg križa na Gradskom groblju Kvanj, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u spomen na sve poginule hrvatske branitelje.

Osim predstavnika članova obitelji poginulih hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, vijence su položili izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a - brigadir Mirko Stošić; izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Josip Begonja; izaslanik Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja dr. sc. Špiro Janović, koji je ujedno i izaslanik Ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske; izaslanik Ministra obrane, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Šibenik - Miroslav Kokić; izaslanstvo Šibensko-kninske županije na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem; izaslanstva vojske, policije i HRM-a; izaslanstvo Grada Šibenika predvođeno zamjenikom gradonačelnika Danijelom Miletom i izaslanstvo Grada Vukovara predvođeno gradonačelnikom Ivanom Penavom te izaslanstva političkih stranaka.

Komemoracija je, uz prigodni program, održana kod Spomenika smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, gdje su pročitana imena poginulih hrvatskih branitelja, dok je molitvu odrješenja za poginule hrvatske branitelje predvodio don Darko Poljak. Komemoraciji su se pridružili i građani koji su za poginule hrvatske vitezove zapalili svijeće i položili ruže.

Po završetku komemoracije, predvođen Šibenskom narodnom glazbom i Šibenskom gradskom stražom, ulicama grada prema šibenskoj rivi, usprkos nepovoljnim vremenskim prilikama, prošao je mimohod branitelja kojem su se pridružili i sudionici humanitarnog moto defilea „Bitka za Šibenik“, u organizaciji vojnog motokluba „Zeleni vitezovi“ (MMC Green Knights).

Ispred zgrade Županije, na Trgu Pavla Šubića I., priređen je prigodni kulturno-zabavni program uz nastup muškog pjevačkog zbora Sv. Mihovil i klape Mirakul te domjenak za potrebe kojeg je Udruženje obrtnika Šibenik pripremilo rižot od kozica, a vinari Šibensko-kninske županije donirali svoja ponajbolja vina. 

Župan dr. sc. Marko Jelić zahvalio se svim braniteljskim udrugama Šibensko-kninske županije, sudionicima Rujanskog rata te građanima koji su se okupili na trgu unatoč kiši:
- Danas se sjećamo onih koji više nisu s nama, posebice hrvatskih branitelja koji su žrtvovali svoje živote za samostalnu i slobodnu Hrvatsku. Bitno je da gajimo kulturu sjećanja na Domovinski rat i da sjećanje o njemu dijelimo s generacijama koje nisu iskusile ratna vremena. - izjavio je župan.

Program obilježavanja 32. obljetnice Spomendana Rujanskog rata nastavlja se i sutra, u Veteranskom centru u Šibeniku, gdje će se održati Košarkaški turnir u kolicima, u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Šibenik.