U Šibeniku otvoren Forum Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju - EUSAIR

  Datum objave: 15.05.2024, 17:00h

U iduća dva dana u Šibeniku se održava posljednji i najvažniji događaj jednogodišnjeg predsjedanja Republike Hrvatske EUSAIR-om, na kojem će biti govora o efektivnom i pametnom korištenju EU fondova na primjeru Šibensko kninske županije.

Uz župana, dr. sc. Jelića, otvorenju su nazočili i tim povodom sudionike pozdravili izaslanik Predsjednika Vlade RH i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić-Radman, koji je govorio o važnosti regionalnih suradnji i dobrosusjedskih odnosa te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić, kao i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić. 

- Šibensko-kninska županija jedno je od najljepših mjesta na svijetu i može se pohvaliti bogatim kulturnim nasljeđem, povijesnim znamenitostima i prirodnim ljepotama. O tom bogatstvu moramo voditi računa kako bi ga sačuvali za buduće generacije. Stoga se i prijavljujemo i uspješni smo u realizaciji i provedbi brojnih europskih projekta iz različitih područja - kazao je župan i poželio ugodan boravak svim sudionicima foruma.

Podsjećamo, EUSAIR je Strategija EU za jadransku i jonsku regiju (EUSAIR), pokrenuta u listopadu 2014. godine. Uključuje četiri države članice (Hrvatsku, Grčku, Italiju, Sloveniju) te Albaniju, Srbiju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju i San Marino. 

Forum su zajednički organizirali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Ministarstvo turizma i sporta u bliskoj suradnji s Europskom komisijom te uz podršku EUSAIR-a.