U Šibeniku svečano obilježen Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

  Datum objave: 25.10.2023, 15:45h

Uime Šibensko-kninske županije, svečanosti je prisustvovala zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, koja je svim darivateljima čestitala njihov dan:
- Ako za onoga koga puno volimo, kažemo da bi mu dali „krvi ispod vrata“, onda možete zamisliti koliko je velika ljubav darivatelja krvi prema svima onima kojima pomažu, a da ih niti ne poznaju. Nesebično dajete sebe drugima, a nama ulijevate nadu da život može biti lijep kad pomažemo jedni drugima – kazala je zamjenica župana.

Okupljenim darivateljima zahvalili su se i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik Tonka Mikulandra i njegova predsjednica Marijana Sekulić te dugogodišnji član Odbora i predsjednik Savjeta darivatelja krvi pri Gradskom društvu Crvenog križa Šibenik Zdenko Zjačić, koji je istaknuo da su prva dva kluba darivatelja u našoj županiji osnovana 1976. godine, i to u Remontnom brodogradilištu i Vodicama: 
– Organizacije se mijenjaju s godinama, život se mijenja, ali darivatelji ostaju. Zapamtite da nikada s tako malo ne možete učiniti tako puno kao kad darujete krv! – poručio je Zjačić.
 
Nakon prigodnih govora, uslijedila je dodjela ukupno 132 zahvalnica i jubilarnih priznanja višestrukim darivateljima krvi.
Dobitnik Zahvale i zlatnog znaka priznanja za 100 puta darovanu krv je Željko Bagarić.
Dobitnici Zahvalnice i srebrnog znaka priznanja za 75 puta darovanu krv su Goran Nađ i Frane Grubelić.
Zahvalnicu i brončani znak priznanja za 50 puta darovanu krv dobili su Branko Mišura, Mario Pražen, Srećko Bačelić-Medić, Nenad Martinović, Željko Gal, Nenad Škorić, Mario Vučenović, Rinaldo Jakelić i Daniel Unić. 
Završnu zahvalnicu i plaketu dobili su Zoran Soža za 55 darovanih doza krvi, Branko Mišura za 50 darovanih doza krvi i Željko Bagarić za 100 puta darovanu krv.
Dodijeljena su i priznanja za 40, 30, 20, 25 i 10 puta darovanu krv.
 
Dan dobrovoljnih darivatelja krvi obilježava se 25. listopada jer je na taj dan, prije točno 70 godina, u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa. Krv može dati svaka zdrava osoba od 18. do 65. godine života (u slučajevima dobrog zdravstvenog stanja, i do 70. godine), a koliko je to važno najbolje svjedoče podaci da jedna darovana doza krvi može spasiti i do tri ljudska života.

Svim darivateljima i darivateljicama krvi čestitamo njihov dan! 

Fotografije: Mate Gojanović, ŠibenikIN News Portal