U Solarisu svečano otvoren 26. Susret ribara Hrvatske obrtničke komore

  Datum objave: 27.10.2023, 13:30h

Uz župana Šibensko-kninske županije dr. sc. Marka Jelića i zamjenicu župana Iris Ukić Kotarac, otvorenju ovogodišnjeg Susreta ribara, u organizaciji Hrvatske obrtničke komore i Obrtničke komore Šibensko-kninske županije, prisustvovala je ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, stručnjaci s područja ribarstva i akvakulture, brojni ribari iz svih priobalnih županija te drugi ugledni gosti.

Domaćin Susreta, novoizabrani predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dalibor Kratohvil pohvalio je rad Ceha za ribarstvo i akvakulturu HOK-a te istaknuo da je okupljanja ove vrste od izuzetne važnosti za hrvatsko ribarstvo, marikulturu i obrtništvo.
Potpredsjednik HOK-a i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik te predsjednik Organizacijskog odbora 26. Susreta ribara, Joso Smolić, osvrnuo se na važnost ribarstva za razvoj Šibensko-kninske županije i Hrvatske.  

Gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić naglasio je da su gospodarstvo i obrtništvo, uz turizam, temelji razvoja Šibenika, dok se župan dr. sc. Marko Jelić posebice osvrnuo na podršku i potporu koju ribari imaju od Šibensko-kninske županije:
–  Posao ribara nije lagan i pun je izazova, ali zato su tu jedinice lokalne i područne samouprave, država i njezine institucije te, naposljetku, Europska unija kako bi vas podržali i sustavno ulagali u razvoj ribarstva i akvakulture te, zajedno s vama, pronašli najbolja rješenja za probleme s kojima se suočavate u svom radu. Od nas u Šibensko-kninskoj županiji imate punu podršku i uvijek smo vam na raspolaganju! Hvala vam što se bavite ovim zahtjevnim poslom, ali i na tome što, baveći se ribarstvom, vodite brigu o okolišu i moru kao našem najvećem bogatstvu! – kazao je župan.  

Ministrica poljoprivrede mr. sc. Marija Vučković, također, je iskazala podršku ribarima uime Vlade RH i ministarstva poljoprivrede: 
– Ribarstvo nije samo dio naše tradicije i kulture, već i izuzetno važna strateška djelatnost za Jadransku Hrvatsku i Hrvatsku općenito. Kroz različite programe, kao što je Operativni program za pomorstvo i ribarstvo, Vlada Republike Hrvatske podržava i ulaže u razvoj ribarstva i akvakulture, posebice kad je riječ o ribarskoj infrastrukturi, kao što su luke i iskrcajna mjesta te plovila, ali i novi pogoni za preradu morskih proizvoda – istaknula je ministrica Vučković.  

26. Susret ribara u Solarisu obiluje zanimljivim predavanjima i panel-raspravama kroz koje se istražuju različite teme - od aktualnog stanja i budućnosti hrvatskog ribarstva i ribarstva u našoj županiji do novog sustava nadzora i kontrole, EU fondova te održivog upravljanja ribljim resursima i zaštite bioraznolikosti.