Zamjenica župana na konferenciji o nautičkom turizmu u Vodicama

  Datum objave: 20.10.2023, 17:00h

U organizaciji Slobodne Dalmacije i Hanza Media, jučer je u Vodicama održana konferencija posvećena jednom od najdinamičnijih sektora turizma – nautičkom turizmu te njegovom razvoju i unaprjeđenju u Hrvatskoj. 
Uz zamjenicu župana, okupljene su prigodnim riječima pozdravili i glavna urednica Slobodne Dalmacije Sandra Lapenda Lemo i gradonačelnik Grada Vodica Ante Cukrov, dok su u panel- raspravi sudjelovali direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, predsjednik Uprave ACI d.d. Kristijan Pavić, direktor Turističke zajednice Šibensko-kninske županije  Krešimir Šakić, osnivačica platforme čarter.hr Selma Čmelik te direktorica Adventure charter d.o.o. Maja Skočić. 

U svom pozdravnom govoru, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac osvrnula se na utjecaj kojeg lokalne vlasti imaju na razvoj nautičkog turizma:
- Šibensko-kninska županija je, s dobrim razlogom, jedna od vodećih regija u Hrvatskoj kad je riječ o nautičkom turizmu. No, svjesni smo da nam prirodne ljepote nisu dovoljne, već je potrebno sustavno voditi brigu o infrastrukturi, odnosno uređenju luka nautičkog turizma, ali i komunalnih luka i vezova, jer je potražnja za vezom uvijek velika. Naravno da potičemo i podržavamo razvoj turizma te razvoj nautičkog turizma, ali nam je, također, stalo do toga da uskladimo interese ovog sektora s potrebama lokalnog stanovništva, kao i s očuvanjem okoliša, odnosno našeg najvažnijeg resursa - Jadranskog mora – poručila je zamjenica župana. 

Podsjećamo, Županija je, temeljem Ugovora o raspodjeli sredstava županijskog proračuna za financiranje izgradnje lučke infrastrukture na području Šibensko-kninske županije, Županijskoj lučkoj upravi dodijelila oko 700 tisuća eura u 2022. godini i oko 400 tisuća eura ove godine. Uz to, dodijeljeno je 24  koncesija za svrhe gospodarskog korištenja pomorskog dobra, i to 17 za sidrište, 3 za privezište i 4 za luke nautičkog turizma - marine. Ovim predmetnim koncesijama cilj je stvoriti dovoljan kapacitet i uređena sidrišta, koja nautičarima osiguravaju organiziran pristup i siguran vez tijekom boravka te spriječiti pojavu „ilegalnih“ sidrišta i neprikladno odlaganja otpada i onečišćenje mora.

Fotografije: Infovodice - Informativno oglasni portal Grada Vodica