Zelena dama iz Nacionalnog parka „Krka“ natječe se za titulu Europskog stabla godine...Podržite je svojim glasom!

  Datum objave: 01.02.2024, 12:50h

- Ponosni smo što je baš murva iz Nacionalnog parka „Krka“ predstavnik naše zemlje na ovom važnom europskom natjecanju, koje ne ističe samo estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom. Stabla su čuvari povijesti i bioraznolikosti, a ovo natjecanje promovira svijest o njihovoj važnosti - kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: 
- Pozivam sve stanovnike Lijepe naše i zaljubljenike u prirodu da svojim glasom podrže našu murvu i da zajedno pokažemo koliko smo ponosni na prirodne vrijednosti i bogato kulturno naslijeđe koje naša zemlja ima.
 
Kako biste dali svoj glas za murvu iz Nacionalnog parka „Krka“ te tako podržali Republiku Hrvatsku na natjecanju Europsko stablo 2024. i doprinijeli promociji naše prirodne baštine potrebno je:
pristupiti stranici https://www.treeoftheyear.org/vote, 
odabrati dva kandidata i glasovati,
za potvrdu odabira kandidata u naznačeno mjesto upisati e-mail adresu,
glas će biti uvažen tek nakon potvrde poveznice koju dobijete na e-mail adresu.
 
Natjecanje za europsko stablo godine traži drvo s najzanimljivijom pričom. Stabla, duboko ukorijenjena i široko razgranata, svjedoci su vremena i najbolji pripovjedači. Murva iz Nacionalnog parka „Krka“ priča o svilenoj prošlosti i slatkoj sadašnjosti ovoga kraja. Plod murve ukusan je i ljekovit, a lišće hrana za leptira iz čije se čahure dobivaju svilena vlakna. Upravo se u ovom kraju nalazilo najveće uzgajalište svilene bube (dudova svilca) u Dalmaciji. Ova vremešna Zelena dama, stara četiristo godina, dio je naše tradicije i prepoznatljiva slika našeg krajolika, dostojanstveni predstavnik na europskoj zelenoj pozornici. 
 
Online glasovanje za Europsko stablo godine organizira Europsko udruženje za okolišnu suradnju (EPA), svake godine u veljači. U Hrvatskoj natjecanje organizira Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.