Župan na obilježavanju 32. godišnjice stradanja Škabrnje

  Datum objave: 18.11.2023, 19:00h

Prigodni program obilježavanja 32. obljetnice stradanja Škabrnje započeo je Kolonom sjećanja do Spomen obilježja masovne grobnice, gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. Potom je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena sveta misa za sve stradale u Domovinskom ratu, nakon čega su se sudionici komemoracije pridružili mimohodu „Korak po korak“ do Središnjeg križa na mjesnom groblju sv. Luke, gdje su pročitana imena stradalih te položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Osim obitelji poginulih i predstavnika udruga proisteklih iz Domovinskog rata, počast žrtvama Škabrnje odali su predstavnici državnog vrha, županija, gradova i općina, uključujući i izaslanstvo Šibensko-kninske županije predvođeno županom dr. sc. Markom Jelićem.

Škabrnja je, uz Vukovar, simbol stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu i bolni podsjetnik na sve njegove vojne i civilne žrtve čiji su životi trajno ugrađeni u slobode koje danas uživamo. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenog, obilježava se od 1999. godine, a kao državni blagdan i neradni dan od 2020. godine.

Na današnji dan, prije točno 32 godine, pripadnici JNA i srpskih paravojnih snaga, nakon sloma otpora slabo naoružanih škabrnjskih branitelja, iz podruma i kuća na najbrutalniji su način istjerali  žene, djecu i starce, i zvjerski ubili 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su i sljedećih dana, a do oslobođenja mjesta u Oluji, 1995. godine, u Škabrnji je ubijeno 86 osoba. 

Nakon puna tri mjeseca opsade i otpora, 18. studenog 1991. godine, slomljena je herojska obrana grada Vukovara u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja. Prema podacima Hrvatskog sanitetskog stožera, u bitci za Vukovar je poginulo 450 branitelja i 1350 civila. Ranjeno je više od 2500, a prognano oko 22 000 Vukovaraca. Na popisu zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata još je nekoliko stotina osoba s vukovarskog područja.