Župan na otvorenju luke Mala Jaruga u Skradinu te u obilasku luka u Rogoznici, Šibeniku i Bilicama

  Datum objave: 28.11.2023, 19:00h

Uz potpredsjednika Vlade RH i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te šibensko-kninskog župana dr. sc. Marka Jelića, u obilasku luka i na svečanom otvorenju u Skradinu sudjelovali su i gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić, gradonačelnik Grada Skradina Antonijo Brajković, načelnica općine Rogoznica Anita Živković, načelnik općine Bilice Josip Ćaleta Car, predsjednik Zajednice županijskih lučkih uprava Mario Kružić, ravnatelj Lučke uprave Šibenik Paško Dželalija i ravnateljica Lučke uprave Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop.

U svom obraćanju okupljenima, župan i potpredsjednik Vlade istaknuli su važnost ulaganja u lučku infrastrukturu:
- Županija je sufinancirala ovaj projekt u Skradinu, kao i druge projekte koje smo danas imali priliku posjetiti. Ovakve moderne luke ne samo da unaprjeđuju lučku infrastrukturu, već i uljepšavaju vizure svojih gradova i općina. Iskreno se nadam da ćemo daljnjim ulaganjem u obnovu i izgradnju luka na području županije vrlo brzo doseći visoki standard najrazvijenijih europskih lučkih područja - poručio je župan dr. sc. Marko Jelić.

- Projekt u Skradinu tek je početak uređenja jedne vrlo potentne lokacije u koju će se još ulagati. Svi ovi projekti su hvalevrijedni primjeri snažnog ulaganja ministarstva u luke i pomorsko dobro. No, moj mandat je posebno obilježila uvala Vrnaža u Šibeniku, na kojoj su radovi počeli još 2016. godine. Za svaki grad je izuzetno važno imati što više komunalnih vezova, kako za domicilno stanovništvu, tako i za razvoj turizma - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.

Radovi na rekonstrukciji dijela luke Skradin, lučki bazen Mala Jaruga započeli su u prosincu 2022. godine, a završeni su 30. rujna ove godine. Novoizgrađena luka ima 37 komunalnih vezova za manja plovila, koja su namijenjena isključivo lokalnom stanovništvu jer, kako je navedeno u Natječaju za dodjelu stalnog veza u luci Skradin, pravo na njihovo korištenje imaju „sve fizičke i pravne osobe koje su vlasnik ili korisnik plovila, a imaju prebivalište ili sjedište na području jedinice lokalne samouprave ili plovilo koje pretežito boravi na tom području i upisano je u upisnik brodova nadležne lučke kapetanije ili očevidnik brodica nadležne lučke kapetanije ili ispostave i za korištenje kojeg se zaključuje Ugovor o korištenju stalnog veza s Lučkom upravom.“

Vrijednost radova iznosi 689.343,90 eura, a projekt je financirala Lučka uprava Šibensko-kninske županije, u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom te Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture. U Proračunu Šibensko-kninske županija za 2023. godinu, za komunalnu luku Mala Jaruga osigurano je 150.586,30 eura, a za radove na rekonstrukciji električne mreže i povećanje snage dodatnih 26.544,56 eura.

Podsjećamo, Šibensko-kninska županija je, također, sufinancirala radove na izgradnji luke otvorene za javni promet lokalnog značaja Stubalj u Bilicama, koji su završeni 1. veljače ove godine, a iznosili su 1.050.857,04 eura. Za navedene radove, Županija je izdvojila 172.539,66 eura (1.300.000,00 kuna), uz 29.862,63 eura (225.000,00 kuna) za izradu projektne dokumentacije u 2021. godini. 

Za radove na izradi i montaži plutajućeg lukobrana i priveznog sustava plovila u luci Vrnaža u Šibeniku, koji iznose ukupno 395.685,51 eura (s PDV-om), Šibensko-kninska županija izdvojila je 184.018,58 eura.