Nacionalni park KORNATI

Ovaj najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranskom moru, koji uključuje čak 1/12 svih otoka hrvatskog Jadrana (1185 otoka, od čega je 66 napućenih), a tek 1/300 ukupne hrvatske morske površine, odavno plijeni pozornost brojnih nautičara, ronilaca, planinara i drugih zaljubljenika u prirodu i ono sto priroda nudi.


Na ukupnoj dužini od 35 km ili 19 NM i u širini od 13 km ili 7 NM smještena su čak četiri otočna niza razvrstana u dvije grupe: Gornje Kornate - Sitski i Žutski otočni niz i Donje Kornate - Kornatski i Pučinski ili Piškerski otočni niz.
Tek 9 otoka veće je od 1 km2, dok ih je 76 manje od 1 ha. Prema nekim podacima, duzina obalne crte otoka Kornata iznosi oko 66 km, dok za Donje Kornate (odnosno za NP "Kornati") ta vrijednost iznosi oko 185 km. Slijedom navedenih karakteristika, kao najvrijedniji resurs ovog labirinta kopna u moru i mora u kopnu svakako možemo navesti "otočnost".


Sve poznatija vrijednost i ljepota Kornatskog arhipelaga rezultirali su šezdesetih i sedamdesetih godina dvadesetog stoljeća znatno intenziviranje turističkog posjećivanja ovog prostora. Istodobno, kod lokalnog stanovništva ( prvenstveno Murterina kao pretežitih vlasnika nekretnina u Kornatima ) rađala se svijest o opasnostima i, za Kornate, stetnim posljedicama koje sa sobom donosi masovni turizam koji je u to vrijeme dominirao u turističkoj ponudi Hrvatske.

Javna ustanova Nacionalni park Kornati
Betina 2
HR-22243 Murter
Tel.: +385 (22) 435 740
Fax: +385 (22) 435 058
Web: www.kornati.hr