Župan Pauk čestitao je pršutarima na dobivanju oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te se posjetio na dugu i tešku proceduru upisa u registar.
Povodom objave Provedbene uredbe Komisije EU o upisu naziva "Drniški pršut" u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla u Službenom listu EU, župan Goran Pauk danas je u Uredu župana održao konferenciju za novinare.
Uz župana i njegove suradnike, konferenciji su prisustvovali i predsjednik Udruge Drniškog pršuta Zvonimir Marin i prof. dr. sc. Marina Krvavica sa kninskog Veleučilišta "Marko Marulić".
Župan Pauk čestitao je pršutarima na dobivanju oznake izvornosti i zemljopisnog podrijetla te se posjetio na dugu i tešku proceduru upisa u registar.
"U srpnju 2011. godine potpisali smo Ugovor s Udrugom proizvođača drniškog pršuta gdje se Udruga obvezala da će poduzeti sve aktivnosti nužne za zaštitu drniškog pršuta, a Šibensko-kninska županija da će za sufinanciranje dijela aktivnosti izdvojiti iznos od 30 tisuća kuna.
Ministarstvo poljoprivrede je u ožujku 2012. godine donijelo Rješenje o registraciji oznake zemljopisnog podrijetla čime je naziv "Drniški pršut" postao zaštićen u Republici Hrvatskoj, a što je dovelo drniški pršuta na listu registriranih autohtonih proizvoda. Ustaljeni način i postupak proizvodnje odnosno obrade osigurao je visoku kakvoću proizvodnje drniškog pršuta, njegovu konkurentnost i tržišnu isplativost.
Potom je u ožujku 2014. godine upućen zahtjev Europskoj komisiji za registraciju naziva zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla 'Drniški pršut' na razini Europske unije što je objavom u Službenom listu EU sad i potvrđeno." rekao je župan Goran Pauk.
Zvonimir Marin, predsjednik Udruge "Drniški pršut" zahvalio se županu Pauku na potpori i sredstvima bez kojih ne bi bilo moguće ući u ovaj postupak. "Oznaka izvornosti za Drniš i Šibensko-kninsku županiju znači zaista nešto posebno, a sada nam se otvara i veliko europsko tržište.", rekao je Marin. Istaknuo je da je Udruga u kojoj je za sada 16 proizvođača, od formiranja proizvela 80 tisuća komada pršuta a kapaciteti su duplo veći te se nadaju daljnjem napretku i ulaganju.
Župan je istaknuo da Županija sa 25 tisuća kuna prati dio aktivnosti vezanih za zaštitu dalmatinske pečenice oznakom zemljopisnog podrijetla, pruža stručnu pomoć i na zaštiti dalmatinske pancete, čega je nositelj Udruga dalmatinskih pršuta koje je drniška Udruga član, a nositelj tog procesa je Veleučilište u Kninu.
Veleučilište u Kninu upravo dorađuje i Specifikaciju mesnih odlika dalmatinske pramenke sukladno EU direktivama, a riječ je projektu koji je pokrenula i financirala Šibensko-kninska, Zadarska i Splitsko-dalmatinske županija.
"Svojim proizvodima ne možemo zadovoljiti veliko europsko tržište i zato moramo inzistirati na njihovoj posebnosti. Postupak se standardizira i time dobivamo na kvaliteti proizvoda.", rekla je Marina Krvavica s kninskog Veleučilišta.
Povezanost Drniškog pršuta s zemljopisnim okruženjem, osim iz povoljnih klimatskih prilika i znanja i vještina lokalnog stanovništva, proizlazi i iz duge tradicije proizvodnje i visoke reputacije pršuta iz drniškog kraja. Bogatu tradiciju proizvodnje pršuta stvarale su brojne generacije lokalnih mještana vješto koristeći "bogomdane” prirodne uvjete zbog čega su područje grada Drniša i njegove šire okolice odavna postali poznati po pršutu.