Hrvatske delicije "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" dobile su europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 16. veljače 2021. godine. Time su ova dva naziva proizvoda upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićena na području cijele Europske unije.
Postupak zaštite naziva "Dalmatinska panceta" i "Dalmatinska pečenica" započeo je u rujnu 2017. godine, kada su Udruga dalmatinski pršut odnosno Udruga proizvođača drniškog pršuta u suradnji s Veleučilištem u Kninu Ministarstvu poljoprivrede podnijele zahtjeve za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla. Šibensko-kninska županija drnišku udrugu sufinancirala je s 25.000,00 kuna.
"Podizanje kvalitete poljoprivrednih, odnosno prehrambenih proizvoda kroz oznake kvalitete najbolji je način da se podigne vrijednost proizvoda. Zato Županija podržava svaku inicijativu proizvođača koji se odluče upustiti u postupak zaštite, tim više što opsežna dokumentacija koju treba ishoditi nije jeftina. Zaštita ovih naših delicija sjajno se uklapa u priču o Šibensko-kninskoj županiji kao vrhunskoj gastro destinaciji.", kazao je župan Goran Pauk i čestitao svima koji su dali svoj doprinos u ostvarivanju ovog velikog uspjeha..
Oznaku izvornosti na nacionalnoj razini s područja Šinbensko-kninske županije do sada je dobila "Dalmatinska janjetina" dok je "Drniški pršut" dobio EU oznaku geografskog podrijetla. U 2021. godini očekuje se završetak postupka dobivanja oznake izvornosti za "Dalmatinski med".