Danas je u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova "Civitas Sacra" u Šibeniku, u organizaciji Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela, održana konferencija pod nazivom "Održiva gastronomija u obiteljskom i malom hotelijerstvu - nužnost ili trend?", kojoj je prisustvovala i zamjenica župana Iris Ukić Kotarac.
Okupljene su pozdravili predsjednik Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela Šime Klarić, gradonačelnik Šibenika Željko Burić, direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić te ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, koja je naglasila da su zelena i digitalna transformacija malih i obiteljskih hotela, kao i razvoj domaće gastronomske scene temelji daljnjeg razvoja turizma u Hrvatskoj. Također je ukratko predstavila novi Zakon o turizmu, koji daje veću važnost lokalnim jedinicama i održivom turizmu.
- Novi zakon poseban naglasak stavlja na očuvanje resursa kojima raspolaže lokalna zajednica te vodi brigu o zadovoljstvu lokalnog stanovništva, jer ako ono nije zadovoljno, kako možemo očekivati od turista da to budu. - zaključila je ministrica.
Nakon pozdravnih govora, dodijeljeni su Eco zeleni certifikati malim i obiteljskim hotelima koji zadovoljavaju visoke kriterije zelenog i održivog poslovanja, nakon čega su predavanja održali vlasnik Pelegrinija Rudi Štefan i Neda Telišman-Košuta iz Instituta za turizam.
Zaključak je konferencije da poslovanju malih i obiteljskih hotela savršeno pristaje održiva gastronomija koja vodi računa o ekološki uzgojenim i sezonskim namirnicama te autentičnim jelima, ali i o poslovanju s lokalnim dobavljačima i socijalno osviještenom ugostiteljstvu.