Drugi po redu Skradinski festival rižota i načina života održat će se 13. i 14. rujna 2025., a donosi bogat program posvećen skradinskom rižotu, vrhunskoj gastronomiji i autentičnom dalmatinskom nasljeđu. Ovaj događaj nije samo prilika za uživanje u prepoznatljivim okusima, već i proslava tradicije, načina života i zajednice koja ga s ponosom njeguje.
Bogat program prepun okusa i mirisa
Festival započinje u subotu, 13. rujna, stručnim skupom "Rižot – tradicija, inovacija i budućnost", gdje će se raspravljati o inovacijama u gastronomiji i ulozi skradinskog rižota u izgradnji turističkog brenda i očuvanju baštine.
U poslijepodnevnim satima, Skradin će se pretvoriti u čarobnu kulisu okusa i mirisa. U 15:00 sati, na Trgu Male Gospe, lokalni kuhari će demonstrirati pripremu rižota, što je jedinstven, dosad nezabilježen doživljaj, a posjetitelji će imati priliku uživo vidjeti kako se priprema ovo autentično jelo koje se kuha i do 12 sati. U neposrednoj blizini, na Trgu kneza Domagoja, bit će organizirana izložba Hrvatskih otočnih proizvoda.
Izvorna tradicija pripreme skradinskog rižota čuva se ljubomorno, a receptura prenosi s generacije na generaciju. Jelo se priprema isključivo u Skradinu, po receptu starom 150 godina, a njegovi sastojci, sporim i strpljivim kuhanjem satima, stvaraju božanski temeljac. Nekada je skradinski rižot bio rezerviran samo za najveće proslave poput vjenčanja, povezujući obitelji i zajednicu, a i danas se njime njeguje ljubav prema lokalnoj gastronomiji.
Od 17:00 sati, počinje kulinarski spektakl uživo „Rižot za sve“, gdje će posjetitelji moći uživati u degustaciji rižota i lokalnih vina, uz 11 vrsta rižota i goste iz Italije i BiH-a. Zvijezda dana, ipak, je "domaćin"– skradinski rižot, a društvo će mu praviti: rižot od sušenih pomodora i motra, slatki rižot, rižoto od juneće pisanice sa sladoledom od sira, rižoto s tartufima, rižot od divljači, rižoto sa šafranom i kobasicom, rižot divlje gljive, rižot sa škampima i motarom, rižot butternut tikva i panceta te neretvanski rižot.
Uz zalazak sunca, subotnja večer nastavit će se koncertom popularne grupe Dalmatino i DJ Mengrena.
Slatka završnica festivala
Festival se nastavlja u nedjelju, 14. rujna, uz premijerni Slatki dan posvećen tradicijskim hrvatskim kolačima. Uz kraljicu skradinsku tortu, čekaju vas slastice kao što su: torta makarana, lički kolač s gljivama, tačci s orasima i makom, krostata od jabuka, marelica i sira, imotska torta, stonska torta od makarula, rabska torta, brezničkohumski štrukelj, skradinski poljubac. Po prvi puta predstavit će se i Žižula Spritz – osvježavajući koktel u kojem ćete moći uživati tijekom dva festivalska dana, a Slatki dan upotpunit će nastup Dua Bruno & Jure.
2. Skradinski festival rižota i načina života više je od običnog događanja. To je proslava tradicije, povratak korijenima i slavlje svega onoga što nas povezuje.
- Ponosni smo i istinski sretni što ponovno otvaramo vrata Skradinskog festivala rižota i načina života. Prošlogodišnje, prvo izdanje, donijelo nam je ne samo osmijehe i prepun Trg, nego i nagradu Zlatna boula u kategoriji najbolje gastro manifestacije u 2024.godine. Riječ je o godišnjoj nagradi Turističke zajednice Šibensko-kninske županije za doprinos u promidžbi i unapređenju proizvoda i aktivnosti na području županije i stoga nas obvezuje da svake godine idemo korak dalje, odnosno da našim gostima pružimo nezaboravno iskustvo u Skradinu koji postaje nezaobilazna turistička destinacija Dalmacije - istaknula je Bernarda Marasović, direktorica Turističke zajednice Skradina, ujedno i organizatora Festivala.
Festival organizira Grad Skradin, Turistička zajednica grada Skradina i Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj “Klub članova Selo“, pokrovitelji su Ministarstvo turizma i sporta te Ministarstvo poljoprivrede, a partneri: Hrvatska turistička zajednica, Grad Kočani, Nacionalni park Krka, Turistička zajednica Šibensko-kninske županije, Šibensko-kninska županija, HEP, Hrvatske šume, Hrvatski otočni proizvod, ŠibenikIN, Radio Šibenik i Radio Ritam.