Župan Goran Pauk prije samog otvorenja 3. Hrvatskog festivala hrane i vina obišao je štand Šibensko-kninske županije
Hrvatski festival hrane i vina vodeći je domaći eno-gastronomski događaj koji ovogodišnjim izdanjem na jednom mjestu okuplja preko dvjestopedeset proizvođača hrane i vina, relevantne eno i gasto stručnjake, vodeće domaće kuhare, vinare i enologe, strukovne udruge i klastere, te županije koje su prepoznale festival kao odličnu platformu za promociju svojih destinacija kao i svojih najboljih proizvođača hrane i vina. Festival se održava od 13. do 15. studenoga 2015. godine u Areni Zagreb.
Šibensko-kninsku županiju, na štandu od 24 m², predstavili su proizvođači vina, alkoholnih pića, meda i maslinovog ulja, a to su: OPG Radoslav Županović; OPG Osredečki; Bel-Cro Trade d.o.o.; PO Prominka; PZ Faust Vrančić; Lasin d.o.o.; Vinoplod vinarija d.d.; Rožić d.o.o.; Udruga maslinara Traulik Vodice; BZ Petrovo polje; OPG Skorić i OPG vina Ante Sladić.
Klaster "Hrvatski pršut" predstaviti će se na štandu Hrvatske gospodarske komore, a OPG Paić Skradinske delicije na štandu Zlata vrijedan, kao finalist Projekta.
Na svečanom otvorenju ovogodišnjeg festivala župan Goran Pauk, kao predsjednik Hrvatske zajednice županija pozdravio je goste i izlagače. "Drago mi je da priču o bogatstvu naših regija, bogatstvu naših stolova i tradicije potičemo i kao Hrvatska zajednica županija kroz partnerstvo i sudjelovanje na ovom Festivalu. Uživajte u svemu što bogati program događanja nudi i odvažite se prepoznati regionalne različitosti i skrivene vrijednosti.", rekao je župan.
Posebnost ovog festivala hrane i vina čini i raznolik popratni program koji će se održavati tijekom tri festivalska dana. Brojne kuharske radionice i tečajevi posjetiteljima će omogućiti da uz pomoć vrsnih kuhara i gastro stručnjaka besplatno savladaju brojne recepte i kulinarske trikove. Tako će u nedjelju, 15. studenoga od 15 do 15:45 sati na zajedničkoj radionici nastupiti Restoran Opat Kornati i Konoba Boba. Na ovoj zanimljivoj radionici Ante Božikov iz restorana Opat Kornati priprema Manestrun od liganja (crna juha od liganja) specijalitet Murtera, a Vjeko Bašić iz konobe Boba priprema Tunu pečenu na soli s redukcijom vina.
Uz brojne vinske degustacije domaćih i stranih vinara, ljubitelji vina moći će sudjelovati na raznim vinskim radionicama, upoznati se s rijetkim autohtonim sortama i pratiti atraktivna predavanja i okrugle stolove mnogobrojnih enologa, sommeliera, autora i vinskih kritičara. Ovaj festival na jednome mjestu povezuje proizvođače hrane, vinare, HoReCa kanal (hotele, restorane i catering) i srodne industrije te im omogućuje razmjenu iskustava, poslovnih prilika i pruža platformu za umrežavanje i stvaranje kontakata s relevantnim ustanovama i strukovnim organizacijama.
Uz Hrvatsku zajednicu županija, partneri ovogodišnjeg festivala su Ministarstvo turizma, Ministarstvo gospodarstva, Grad Zagreb, TZ Grada Zagreba, HBOR, HGK, medijska kuća STYRIA, 24 sata, Journal i tportal.hr.