U subotu, 11. listopada, u Šibeniku je održan gastro festival „GuštAjmo Lokalno”, kao jedan u nizu atraktivnih događanja u sklopu županijskog projekta Ajmo Lokalno, koji promovira Šibensko-kninsku županiju kao odredište održivog turizma, lokalne proizvodnje hrane i prepoznatljive gastronomije.
Na travnjaku ispred katedrale sv. Jakova okupilo se desetak lokalnih OPG-ova i vinara, a posjetitelji su imali priliku uživati u autentičnim proizvodima i inovativnim jelima koja su pripremili renomirani chefovi Dino Bebić i Bartol Stegić, koristeći isključivo lokalne namirnice.
Uime Šibensko kninske županije, sve prisutne pozdravio je župan Paško Rakić:
– Županija je ponosni partner ovom projektu, kojeg je pokrenula donedavna zamjenica župana Šibensko-kninske županije, Iris Ukić Kotarac. Moja zadaća, kao župana, je nastaviti i nadograditi ovu priču. Svi mi želimo uživati u lokalnim namirnicama, kvalitetnoj i zdravoj hrani. Ovo je jedan od načina na koji možemo osvijestiti važnost domaće proizvodnje najprije među lokalnim stanovništvom, a potom i u turističkom sektoru. Cilj nam je razvijati turizam, kako na obali tako i u zaleđu. Sve što može unutrašnjost Istre, možemo i mi, jer imamo volju, znanje i ljude.. Zato nam je u interesu podržati svakog našeg čovjeka koji se želi okrenuti domaćoj proizvodnji – rekao je župan te istaknuo kako Županija čvrsto stoji uz svoje poljoprivrednike, obrtnike i gospodarstvenike.
Izvršiteljica projekta, dr. sc. Irena Ateljević, istaknula je kako je cilj projekta pomagati malim proizvođačima s razvijanjem i plasiranjem proizvoda na tržištu, ali i promidžba održivih i regenerativnih praksi u gospodarstvu i turizmu.
– Danas čak 80 posto hrane koju konzumiramo dolazi iz uvoza, dok je lokalnih uzgajivača i proizvođača, iz godine u godinu, sve manje. Ajmo Lokalno želi promijeniti tu sliku povezivanjem domaćih poljoprivrednika i proizvođača s lokalnom zajednicom, ugostiteljima i turističkim sektorom - istaknula je Ateljević.
Podsjetimo, Ajmo Lokalno je projekt Šibensko-kninske županije, ali i prva županijska mreža kratkih lanaca opskrbe u Hrvatskoj koja povezuje poljoprivrednike, male proizvođače hrane, restorane i lokalnu zajednicu. Cilj projekta je očuvanje tradicije, poticanje održive poljoprivrede i pripreme sezonskih jela od lokalnih namirnica.
Foto: Ajmo Lokalno